Коупавогир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед кон Коупавогир

Коупавогир (исландски: Kópavogur) — град во југозападниот дел на Исланд, односно спаѓа во Престолнинскиот регион, брои околу 30.800 жители и е втор град по големина во Исланд. Градот е поврзан со копнен, воден и воздушен сообраќај. Рејкјавик и Коупавогир, заедно со уште неколку градови се сметаат за најважни индустриски, стопански и културни центри на државата.