Прејди на содржината

Адмиралитетски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Адмиралитетски јазици
Географска
распространетост:
Адмиралитетски Острови
Класификација:австронезиски
Гранки:

  Адмиралски и јапски јазици]

Адмиралитетските јазици или адмиралски јазици се подгрупа на океанските јазици од семејството на малајско-полинезиски јазици. Овие јазици се делат на источна и западна подгрупа, а понекогаши јапскиот јазик се смета за дел од оваа јазична група, иако нема цврсти докази за тоа.

Класификација

[уреди | уреди извор]
Класификација според Базата на основни австронезиски зборови

Според Базата на основни австронезиски зборови, оваа група е сосема поддржана[1] иако јапскиот јазик не бил земен превид во анализата.

Класификација според Етнолог

Поврзано

[уреди | уреди извор]