Прејди на содржината

Мануски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мануски јазици
Географска
распространетост:
Мануски Остров
Класификација:австронезиски
Гранки:

Мануските јазици се подгрупа на адмиралитетските јазици, од групата на океански јазици од семејството на малајско-полинезиски јазици. Групата е составена од 22 јазика.[1]

Класификација[уреди | уреди извор]

Анализата на „Базата на основни австронезиски зборови“[2] целосно ја поддржала веродтојноста на групата.

Навоид[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]