Список на држави и територии во Океанија

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Политилка карта на Океанија.

Ова е список на држави и територии во Океанија.

Независни држави[уреди]

Знаме Кратко име Долго име Локално кратко име Локално долго име Главен град
Австралија Австралија Комонвелт Австралија Australia The Commonwealth of Australia Канбера
Фиџи Фиџи Република Острови Фиџи Fiji
Viti
फ़िजी
Republic of the Fiji Islands
Matanitu Tu-Vaka-i-koya ko Viti
फ़िजी द्वीप समूह गणराज्य
Сува
Индонезија Индонезијаa Република Индонезија Indonesia Republik Indonesia Џакарта
Кирибати Кирибати Република Кирибати Kiribati
Tungaru
Republic of Kiribati
Ribaberikin Kiribati
Јужна Тарава
Маршалски Острови Маршалски Острови Република Маршалски Острови Marshall Islands
Aorōkin M̧ajeļ
Republic of the Marshall Islands
Aolepān Aorōkin M̧ajeļ
Маџуро
Микронезија Микронезија Федерални Држави Микронезија Micronesia Federated States of Micronesia Паликир
Науру Науру Република Науру Naoero
Nauru
Ripublik Naoero
Republic of Nauru
нема
Нов Зеланд Нов Зеланд New Zealand
Aotearoa
Велингтон
Палау Палау Република Палау Belau
Palau
Beluu er a Belau
Republic of Palau
Нгерулмуд
Папуа Нова Гвинеја Папуа Нова Гвинеја Независна држава Папуа Нова Гвинеја Papua Niugini
Papua New Guinea
Independen Stet bilong Papua Niugini
Independent State of Papua New Guinea
Порт Морзби
Самоа Самоа Независна држава Самоа Samoa Malo Sa'oloto Tuto'atasi o Samoa
Independent State of Samoa
Апија
Соломони Соломонски Острови Solomon Islands Хонијара
Тонга Тонга Кралство Тонга Tonga Puleʻanga Fakatuʻi ʻo Tonga
Kingdom of Tonga
Нукуалофа
Тувалу Тувалу Tuvalu Фунафути
Вануату Вануату Република Вануату Vanuatu Ripablik blong Vanuatu
Republic of Vanuatu
République de Vanuatu
Порт Вила

Зависни територии[уреди]

Знаме Кратко име Долго име Правен статус Главен град
Американска Самоа Американски Самоа Островска територија на САД
Ешмор и Картиер Ешмор и Картиер Територија на Ешмор и Картиер Острови Територија на Австралија
Бејкеров Остров Бејкерски Остров Мал остров на САД
Чиле Велигденски Остров Специјална територија на Чиле
Клипертонски Остров Клипертонски Остров Приватна сопственост на Француската држава
Кукови Острови Кукови Острови Самоуправувачка држава во слободна соработка со Нов Зеланд
Коралски Острови Корални Острови Територија на Коралните Острови Територија на Австралија
Божиќен Остров Божиќен Остров Специјална тероторија на Чиле
Француска Полинезија Француска Полинезија Прекуокеанска држава на Франција
Гуам Гуам Островска територија на САД
Хаваи Хаваи Држава на САД
Хауленд (остров) Хауландски Остров Мал остров на САД
Џарвисов Остров Џарвиски Остров Мал остров на САД
Џонстонов Атол Џонстонски Атол Мал остров на САД
Острови Хуан Фернандез Острови Хуан Фернандез Специјална територија на Чиле.
Кингменов Гребен Кингменов Гребен Мал остров на САД
Јапонија Остров Маркус Дел од Огасавара, Јапонија.
Мидвејски Атол Мидвејски Острови Мал остров на САД
Нова Каледонија Нова Каледонија Прекуморска територија на Франција
Ниуе Ниуе Самоуправувачка држава во слободна соработка со Нов Зеланд
Норфолшки Остров Норфолшки Остров Самоуправувачка територија на Австралија
Северни Маријански Острови Северни Маријански Острови Островска територија на САД
Јапонија Остров Окинотори Дел од Огасавара, Јапонија.
Палмирски Атол Палмирски Атол Мал остров на САД
Питкерн Питкернски Острови Британска прекуморска територија
Токелау Токелау Територија на Нов Зеланд
Вејк (остров) Остров Вејк Мал остров на САД
Валис и Футуна Валис и Футуна Премуморска територија на Франција

Поврзано[уреди]

Забелешка[уреди]

a- Некои индонезиски територии можат да се сметаат за дел од Азија или Океанија.