Список на држави и територии во Европа

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Position of Europe on the world globe

Списокот подолу ги вклучува сите единици кои спаѓаат дури и делумно под некоја од различните дефиниции за Европа, географска и политичка. Педесет суверени држави се изброени со територија во Европа и/или членство во меѓународните европски организации, шест држави со делумно признавање и осум области кои не се дел од интегралните делови на европскиет држави или имаат специјален политички статус.

Дефиниција за Европа[уреди]

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Европа.

Поделбата помеѓу Азија и Европа е оспорувана, но најчесто се користи следнава дефиниција, границата се протега долж планините Урал,[1] реката Урал и Каспиското Езеро на исток,[2] планините Кавказ[3] и Црното Море, со неговите протеци, Босфор и Дарданели, на југ.[4][5][5] Заснована на оваа поделба, Азербејџан, Грузија, Казахстан, Русија и Турција имаа територии и во Европа и во Азија.

Островот Кипар во Југозападна Азија е близок до Мала Азија и е на Анатолиската плоча[6], но често се смета за дел од Европа како моментален член на Европската Унија (ЕУ). Ерменија е целосно во Југозападна Азија, но е член на некои европски организации.[7]

Иако Средоземното Море обезбедува почиста поделба помеѓу Африка и Европа, некои традиционални европски острови, како што се Сицилија и Малта се наоѓаат на африканската континентална плоча.[8] Островот Исланд е дел од Северноатлантската област, делејќи ја европската и северноамериканската плоча.[9]

Некои територии географски надвор од Европа имаат силни врски со европски земји. Гренланд има социополитички врски со Европа и е дел од Кралството Данска, но е групирано во континентот на Северна Америка.[10]

Други територии се дел од европските држави, но се географски лоцирани на други континенти, како што се француските прекуокеански департмани,[11] шпанските градови Сеута и Мелилја на африканскиот брег,[12] и териториите на холандските Антили Бонер, Саба и Свети Евстахиј.[13]

Суверени држави[уреди]

Суверена држава е политичко здружување со ефективен суверенитет врз населението за кои донесува одлуки од национален интерес.[14] Според конвенцијата од Монтевидео, државата мора да има постојано население, дефинирана територија, влада и капацитет да има односи со други држави.[15]

Признаени суверени држави[уреди]

Постојат 50 меѓународно признати суверени држави со територија, која се наоѓа во честата дефиниција на Европа и/или членство во меѓународни европски организации, од кои 44 имаат главен град во рамките на Европа. Сите, освен Ватикан се членови на Обединетите нации (ОН),[16] и сите освен Белорусија, Казахстан и Ватикан се членови на Советот на Европа.[17] Од 2007, 27 од овие држави се исто така и земји-членки на ЕУ, што значи дека се високо интегрирани во Европа и ја делат нивната сувереност со ЕУ институциите.

Секоја запишана држава на списокот има карта со неговата локација во Европа. Територијата во Европа е покажана во темнозелена; територијата негеографски во Европа е покажана во светлозелена. Посветлата зелена боја ги претставува државите на ЕУ и е покажана на картите на сите територии во рамките на ЕУ.

* = Членка на ЕУ[18]
Знаме Карта Кратко и службено име
[19][20][21]
Домашно кратко и службено име
[19][20]
Главен град
[22][23][21]
Население
[a][24]
Површина
[a][25]
Flag of Albania
Map showing Albania in Europe
Албанија

Република Албанија
албански: Shqipëri / Shqipëria — Republika e Shqipërisë Тирана

албански: Tiranë
2.994.667 28.748 km2 (11,100 sq mi)
Flag of Andorra
Map showing Andorra in Europe
Андора

Кнежество Андора
каталонски: Andorra — Principat d'Andorra Андора ла Вела

каталонски: Andora la Vella
84.825 468 km2 (181 sq mi)
Flag of Armenia
Map showing Armenia in Europe
Ерменија[b]

Република Ерменија
ерменски: Հայաստան — Հայաստանի Հանրապետություն (Hayastan — Hayastani Hanrapetut'yun) Ереван

ерменски: Երևան (Yerevan)
2.967.975 29.743 km2 (11,484 sq mi)
Flag of Austria
Map showing Austria in Europe
Австрија*

Република Австрија
германски: Österreich — Republik Österreich Виена

германски: Wien
8.217.280 83.871 km2 (32,383 sq mi)
Flag of Azerbaijan
Map showing Azerbaijan in Europe
Азербејџан[b]

Република Азербејџан
азербејџански: Azǝrbaycan — Azǝrbaycan Respublikası Баку

азербејџански: Bakı
9.164.600 86.600 km2 (33,436 sq mi)
Flag of Belarus
Map showing Belarus in Europe
Белорусија

Република Белорусија
белоруски: Беларусь — Рэспубліка Беларусь

руски: Беларусь — Республика Беларусь (Bielarus' — Respublika Belaruś)
Минск

белоруски: Мінск (Minsk)
9.577.552 207.600 km2 (80,155 sq mi)
Flag of Belgium
Map showing Belgium in Europe
Белгија*

Кралство Белгија
германски: Belgien — Königreich Belgien

француски: Belgique — Royaume de Belgique

холандски: België — Koninkrijk België
Брисел

германски: Brüssel

француски: Bruxelles

холандски: Brussel
10.431.477 30.528 km2 (11,787 sq mi)
Flag of Bosnia and Herzegovina
Map showing Bosnia and Herzegovina in Europe
Босна и Херцеговина босански, хрватски, српска латиница: Bosna i Hercegovina

босански, српска кирилица: Босна и Херцеговина
Сараево

босански, хрватски, српска латиница: Sarajevo

босански, српска кирилица: Сарајево
4.622.163 51.197 km2 (19,767 sq mi)
Flag of Bulgaria
Map showing Bulgaria in Europe
Бугарија*

Република Бугарија
бугарски: България — Република България (Bǎlgarija — Republika Bǎlgarija) Софија

бугарски: София (Sofia)
7.093.635 110.879 km2 (42,811 sq mi)
Flag of Croatia
Map showing Croatia in Europe
Хрватска

Република Хрватска
хрватски: Hrvatska — Republika Hrvatska Загреб

хрватски: Zagreb
4.483.804 56.594 km2 (21,851 sq mi)
Flag of Cyprus
Map showing Cyprus in Europe
Кипар*[c]

Република Кипар
грчки: Κύπρος — Κυπριακή Δημοκρατία (Kýpros — Kypriakí Dimokratí)

турски: Kıbrıs — Kıbrıs Cumhuriyeti
Никозија

грчки: Λευκωσία (Lefkosia)

турски: Lefkoşa
1.120.489 9.251 km2 (3,572 sq mi)
Flag of the Czech Republic
Map showing the Czech Republic in Europe
Чешка* чешки: Česko — Česká republika Прага

чешки: Praha
10.190.213 78.867 km2 (30,451 sq mi)
Flag of Denmark
Map showing Denmark in Europe
Данска*[f]

Кралство Данска
дански: Danmark — Kongeriget Danmark Копенхаген

дански: København
5.529.888 43.094 km2 (16,639 sq mi)
Flag of Estonia
Map showing Estonia in Europe
Естонија*

Република Естонија
естонски: Eesti — Eesti Vabariik Талин

естонски: Tallinn
1.282.963 45.228 km2 (17,463 sq mi)
Flag of Finland
Map showing Finland in Europe
Финска*

Република Финска
фински: Suomi — Suomen tasavalta

шведски: Finland — Republiken Finland
Хелсинки

фински: Helsinki

шведски: Helsingfors
5.259.250 338.145 km2 (130,559 sq mi)
Flag of France
Map showing France in Europe
Франција*

Француска Република
француски: France — République française Париз

француски: Paris
65.312.249 643.427 km2 (248,429 sq mi)
Flag of Georgia
Map showing Georgia in Europe
Грузија[b] грузиски: საქართველო (Sak'art'velo) Тбилиси / Т‘билиси

грузиски: თბილისი (T'bilisi)
4.585.874 69.700 km2 (26,911 sq mi)
Flag of Germany
Map showing Germany in Europe
Германија*

Сојузна Република Германија
германски: Deutschland — Bundesrepublik Deutschland Берлин

германски: Berlin
81.471.834 357.022 km2 (137,847 sq mi)
Flag of Greece
Map showing Greece in Europe
Грција*

Хеленска Република
грчки: Ελλάς — Ελληνική Δημοκρατία (Ellás — Elliniki Dimokratia) Атина

грчки: Αθήνα (Athína)
10.760.136 131.957 km2 (50,949 sq mi)
Flag of Hungary
Map showing Hungary in Europe
Унгарија*

Република Унгарија
унгарски: Magyarország — Magyar Köztársaság Будимпешта

унгарски: Budapest
9.976.062 93.028 km2 (35,918 sq mi)
Flag of Iceland
Map showing Iceland in Europe
Исланд

Република Исланд
исландски: Ísland — Lýðveldið Ísland Рејкјавик

исландски: Reykjavík
311.058 103.000 km2 (39,769 sq mi)
Flag of Ireland
Map showing Ireland in Europe
Ирска*[d][26] англиски: Ireland

ирски: Éire
Даблин

англиски: Dublin

ирски: Baile Átha Cliath
4.670.976 70.273 km2 (27,133 sq mi)
Flag of Italy
Map showing Italy in Europe
Италија*

Италијанска Република
италијански: Italia — Repubblica Italiana Рим

италијански: Roma
61.016.804 301.340 km2 (116,348 sq mi)
Flag of Kazakhstan
Map showing Kazakhstan in Europe
Казахстан[e]

Република Казахстан
казашки: Қазақстан — Қазақстан Республикасы (Qazaqstan — Qazaqstan Respūblīkasy)

руски: Казахстан — Республика Казахстан (Kazahstan — Respublika Kazahstan)
Астана

казашки: Астана

руски: Астана (Astana)
15.522.373 2.724.900 km2 (1,052,090 sq mi)
Flag of Latvia
Map showing Latvia in Europe
Летонија*

Република Летонија
латвиски: Latvija — Latvijas Republika Рига

латвиски: Rīga
2.204.708 64.589 km2 (24,938 sq mi)
Flag of Liechtenstein
Map showing Liechtenstein in Europe
Лихтенштајн

Кнежество Лихтенштајн
германски: Liechtenstein — Fürstentum Liechtenstein Вадуц

германски: Vaduz
35.236 160 km2 (62 sq mi)
Flag of Lithuania
Map showing Lithuania in Europe
Литванија*

Република Литванија
литвански: Lietuva — Lietuvos Respublika Вилниус

литвански: Vilnius
3.535.547 65.300 km2 (25,212 sq mi)
Flag of Luxembourg
Map showing Luxembourg in Europe
Луксембург*

Големо Војводство Луксембург
германски: Luxemburg — Großherzogtum Luxemburg

француски: Luxembourg — Grand-Duché de Luxembourg

луксембуршки: Lëtzebuerg
Луксембург

германски: Luxemburg

француски: Luxembourg

луксембуршки: Lëtzebuerg
503.302 2.586 km2 (998 sq mi)
Flag of Macedonia
Map showing Macedonia in Europe
Македонија

Република Македонија
македонски: Македонија — Република Македонија (Makedonija — Republika Makedonija) Скопје

македонски: Скопје (Skopje)
2.077.328 25.713 km2 (9,928 sq mi)
Flag of Malta
Map showing Malta in Europe
Малта*

Република Малта
англиски: Malta — Republic of Malta

малтешки: Malta — Repubblika ta' Malta
Валета

англиски: Valletta

малтешки: Valletta
408.333 316 km2 (122 sq mi)
Flag of Moldova
Map showing Moldova in Europe
Молдавија

Република Молдавија
романски: Moldova — Republica Moldova Кишинев

романски: Chişinău
4.314.377 33.851 km2 (13,070 sq mi)
Flag of Monaco
Map showing Monaco in Europe
Монако

Кнежество Монако
француски: Monaco — Principauté de Monaco Монако

француски: Monaco
30.539 2 km2 (0.8 sq mi)
Flag of Montenegro
Map showing Montenegro in Europe
Црна Гора српски: Црна Гора (Crna Gora) Подгорица

српски: Подгорица (Podgorica)
661.807 13.812 km2 (5,333 sq mi)
Flag of the Netherlands
Map showing the Netherlands in Europe
Холандија*[f][g][13]

Кралство Холандија
холандски: Nederland — Koninkrijk der Nederlanden Амстердам (главен град)

Хаг (седиште на владата)

холандски: Amsterdam

холандски: 's-Gravenhage / Den Haag
16.847.007 41.543 km2 (16,040 sq mi)
Flag of Norway
Map showing Norway in Europe
Норвешка

Кралство Норвешка
букмол: Norge — Kongeriket Norge

нинорск: Noreg — Kongeriket Noreg
Осло

букмол: Oslo
4.691.849 323.802 km2 (125,021 sq mi)
Flag of Poland
Map showing Poland in Europe
Полска*

Република Полска
полски: Polska — Rzeczpospolita Polska Варшава

полски: Warszawa
38.441.588 312.685 km2 (120,728 sq mi)
Flag of Portugal
Map showing Portugal in Europe
Португалија*

Португалска Република
португалски: Portugal — República Portuguesa Лисабон

португалски: Lisboa
10.760.305 92.090 km2 (35,556 sq mi)
Flag of Romania
Map showing Romania in Europe
Романија* романски: România Букурешт

романски: Bucureşti
21.904.551 238.391 km2 (92,043 sq mi)
Flag of Russia
Map showing Russia in Europe
Русија[e]

Руска Федерација
руски: Росси́я — Российская Федерация (Rossija — Rossijskaja Federacija) Москва

руски: Москва (Moskva)
138.739.892 17.098.242 km2 (6,601,668 sq mi)
Flag of San Marino
Map showing San Marino in Europe
Сан Марино

Република Сан Марино
италијански: San Marino — Repubblica di San Marino Сан Марино

италијански: San Marino
31.817 61 km2 (24 sq mi)
Flag of Serbia
Map showing Serbia in Europe
Србија

Република Србија
српски: Србија — Република Србија (Srbija — Republika Srbija) Белград

српски: Београд (Beograd)
7.310.555 88.361 km2 (34,116 sq mi)
Flag of Slovakia
Map showing Slovakia in Europe
Словачка*

Словачка Република
словачки: Slovensko — Slovenská republika Братислава

словачки: Bratislava
5.477.038 49.035 km2 (18,933 sq mi)
Flag of Slovenia
Map showing Slovenia in Europe
Словенија*

Република Словенија
словенечки: Slovenija — Republika Slovenija Љубљана

словенечки: Ljubljana
2.000.092 20.273 km2 (7,827 sq mi)
Flag of Spain
Map showing Spain in Europe
Шпанија*

Кралство Шпанија
шпански: España — Reino de España Мадрид

шпански: Madrid
46.754.784 505.370 km2 (195,124 sq mi)
Flag of Sweden
Map showing Sweden in Europe
Шведска*

Кралство Шведска
шведски: Sverige — Konungariket Sverige Стокхолм

шведски: Stockholm
9.088.728 450.295 km2 (173,860 sq mi)
Flag of Switzerland
Map showing Switzerland in Europe
Швајцарија

Швајцарска Конфедерација
германски: Schweiz — Schweizerische Eidgenossenschaft

француски: Suisse — Confédération Suisse

италијански: Svizzera — Confederazione Svizzera

реторомански: Svizra — Confederaziun svizra
Берн

германски: Bern

француски: Berne

италијански: Berna
7.639.961 41.277 km2 (15,937 sq mi)
Flag of Turkey
Map showing Turkey in Europe
Турција[e]

Република Турција
турски: Türkiye — Türkiye Cumhuriyeti Анкара

турски: Ankara
78.785.548 783.562 km2 (302,535 sq mi)
Flag of Ukraine
Map showing Ukraine in Europe
Украина украински: Украïна (Ukraina) Киев

украински: Київ (Kyiv)
45.134.707 603.550 km2 (233,032 sq mi)
Flag of the United Kingdom
Map showing the UK in Europe
Обединето Кралство*[h]

Обединето Кралство на Велика Британија и Северна Ирска
англиски: United Kingdom — United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland Лондон

англиски: London
62.698.362 243.610 km2 (94,058 sq mi)
Flag of the Vatican City
Map showing Vatican City in Europe
Ватикан

Држава Ватикан


Света Столица
италијански: Città del Vaticano — Stato della Città del Vaticano

латински: Santa Sede — Status Civitatis Vaticanæ[27]
Ватикан

италијански: Città del Vaticano
832 044 km2 (16.99 sq mi)

Делумно признаени суверени држави[уреди]

Следниве шест држави имаат делумно дипломатски признавање од една или повеќе земји-членки на ОН (и затоа се дефинирани како држави од уставната теорија на државотворноста) или немаат дипломатско признавање од некоја земја-членка на ОН, но се дефинирани како држави од декларативната теорија за државотворност и се признаени од една или повеќе нечленки на ОН. Ниедна не е член на ОН, Советот на Европа или ЕУ.

Знаме Карта Кратко и службено име Статус Домашно кратко и службено име Главен град Население[a] Површина[a]
Flag of Abkhazia
Map showing Abkhazia in Europe
Апхазија[b]

Република Апхазија
Именувана и како автономна република на Грузија. Признаена од шест земји-членки на ОН. апхаски: Аҧсны (Apsny)

руски: Абха́зия (Abhazia)
Сухуми

апхаски: Аҟəа (Akwa)

руски: Сухуми
250.000 [28] 8.660 km2 (3,344 sq mi)[29]
Flag of Kosovo
Map showing Kosovo in Europe
Косово

Република Косово[19]
Именувано и како автомна покраина на Србија. Признаена од 86 земји-членки на ОН албански: Kosova / Kosovë — Republika e Kosovës

српски: Косово — Република Косово (Kosovo — Republika Kosovo)
Приштина[22]

албански: Prishtina, Prishtinë

српски: Приштина (Priština)
1.825.632[24] 10.887 km2 (4,203 sq mi)[25]
Flag of Nagorno-Karabakh
Map showing Nagorno-Karabakh in Azerbaijan
Нагорно-Карабах[b]

Република Нагорно-Карабах
Именуван и како дел од Азербејџан. Признаена единствено од 3 не земји-членки на ОН. ерменски: Լեռնային Ղարաբաղ — Լեռնային Ղարաբաղ Հանրապետություն (Lernayin Gharabaghi — Lernayin Gharabaghi Hanrapetut’yun)[30] Степанакерт

ерменски: Ստեփանակերտ (Khankendi)
141.400[31] 7.000 km2 (2,703 sq mi)[32]
Flag of Northern Cyprus
Map showing Northern Cyprus in Europe
Северен Кипар[c]

Турска Република Северен Кипар
Именувана и како дел од Република Кипар. Признаен единствено од Турција. турски: Kuzey Kıbrıs — Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Никозија

турски: Lefkoşa
285.356[33] 3,355 km2 (1 sq mi)[25]
Знаме на Приднестровие
Map showing Transnistria in Moldova
Приднестровие

Приднестровска Молдовска Република
Именувана и како територијална единица на Молдавија. Признаена единствено од 3 не земји-членки на ОН. молдавски: Нистрянэ — Република Молдовеняскэ Нистрянэ (Transnistria — Republica Moldovenească Nistreană)

руски: Приднестрóвье — Приднестрóвская Молдáвская Респýблика (Pridnestrov'ye — Pridnestrovskaya Moldavskaya Respublika)

украински: Придністрóв'я — Придністровська Молдавська Республіка (Prydnistrov'ya — Pridnistrovs'ka Moldavs'ka Respublika)
Тираспол

молдавски: Тираспол

руски: Тирáсполь

украински: Тирáсполь
530.000[34] 3.500 km2 (1,351 sq mi)[35]
Flag of South Ossetia
Map showing South Ossetia in Europe
Јужна Осетија[b]

Република Јужна Осетија
Именувана и како дел на Грузија. Признаена е од 5 земји-членки на ОН. осетски: Хуссар Ирыстон — Республикæ Хуссар Ирыстон (Khussar Iryston — Respublikæ Khussar Iryston)

руски: Южная Осетия — Республика Южная Осетия (Yuzhnaya Osetiya — Respublika Yuzhnaya Osetiya)
Цхинвали

осетски: Цхинвал or Чъреба (Chreba)
70.000[36] 3.900 km2 (1,506 sq mi)[37]

Зависни територии[уреди]

Следниве шест европски единици се зависни територии.[38]

* = Дел од ЕУ, иако имаат специјални договори
Знаме Карта Кратко и службено име[19][21] Правен статус Домашно кратко и службено име Главен град[22] Население[24] Површина[25]
Flag of the United Kingdom, as used in Akrotiri and Dhekelia
Map showing Akrotiri and Dhekelia in Cyprus
Акротири и Декелија [c]

Суверени војни бази Акротири и Декелија
Британска прекуморска територија англиски: Akrotiri and Dhekelia — Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia Епископи

англиски: Episkopi Cantonment
15.700 254 km2 (98 sq mi)
Flag of the Faroe Islands
Map showing the Faroe Islands in Europe
Фарски Острови Уставна држава на Кралството Данска фарски: Føroyar

дански: Færøerne
Торсхавн

фарски: Tórshavn

дански: Thorshavn
49.267 1.393 km2 (538 sq mi)
Flag of Gibraltar
Map showing Gibraltar in Europe
Гибралтар*[39] Британска прекуморска територија англиски: Gibraltar Гибралтар

англиски: Gibraltar
28.956 65 km2 (25.1 sq mi)
Flag of Guernsey
Map showing Guernsey in relation to the United Kingdom
Гернзи[h]

Бејливик Гернзи
Кралски посед на Круната во корист на Обединетото Кралство англиски: Guernsey — Bailiwick of Guernsey

француски: Guernesey — Bailliage de Guernesey

Guernésiais: Guernesey — Bailliage de Guernesey
Свети Петар Порт

англиски: Saint Peter Port

француски: Saint Pierre Port

Guernésiais: Saint Pierre Port
65.068 78 km2 (30 sq mi)
Flag of the Isle of Man
Map showing the Isle of Man in Europe
Ман[h] Кралски посед на Круната во корист на Обединетото Кралство англиски: Isle of Man

мански: Mannin — Ellan Vannin
Даглас

англиски: Douglas

мански: Doolish
84.655 572 km2 (221 sq mi)
Flag of Jersey
Map showing Jersey in Europe
Џерзи[h]

Бејливик Џерзи
Кралски посед на Круната во корист на Обединетото Кралство англиски: Jersey — Bailiwick of Jersey

француски: Jèrri — Bailliage de Jèrri

Jèrriais: Jèrri — Bailliage de Jèrri
Света Хелиер

англиски: Saint Helier

француски: Saint-Hélier

Jèrriais: Saint Hélyi
94.161 116 km2 (45 sq mi)

Специјални области на внатрешен суверенитет[уреди]

Следниве места се сметаат за интегрални делови во нивните држави, но имаат политички договор кој бил склучен на меѓународно ниво.

* = Дел од ЕУ, иако може да имаат специјални договори
Знаме Карта Кратко и службено име Правен статус Домашно кратко и службено име Главен град Население Површина
Flag of Åland
Map showing Åland in Europe
Оланд*[40]

Оландски Острови[21]
Самоуправувана област на Финска, како последица на Оландска криза[41] шведски: Åland — Landskapet Åland Маријехамн[21]

шведски: Mariehamn
27.500[42] 6.787 km2 (2,620 sq mi)[42]
Flag of Norway, as used in Svalbard
Map showing Svalbard in Europe
Шпицбершки Острови[19] Специјална територија на Норвешка, како последица на Шпицбершкиот договор[43] букмол: Svalbard Лонгјарбјен[22][21]

букмол: Longyearbyen
2.019[24] 62.045 km2 (23,956 sq mi)[25]

Забелешки[уреди]

  1. ^ a b c d e f Бројките за површината и населението вклучуваат интегрални области, кои се наоѓаат надвор од Европа. Површината и населението на државите со сепаратистички региони ги вклучува и сепаратистичките области.
  2. ^ a b c d e f Дел од Јужен Кавказ, на крстопатот на Европа и Азија. Физиогеографски, Ерменија целосно спаѓа во Западна Азија, додека Грузија и Азербејџан се главно во Азија, со мали делови северно во планините Кавказ, кои се наоѓаат во Европа.
  3. ^ a b c Островот Кипар се наоѓа на работ на азиската Анатолска плоча и физиогеографски е поврзан со Азија, но е дел од европските организација, како што е ЕУ.
  4. ^ Терминот Република Ирска и Poblacht na hÉireann не се службени долги имиња, но се користат за правен опис за разликување на државата од остров.
  5. ^ a b c Казахстан, Русија и Турција имаат територии и во Европа (темнозелена) и во Азија (светлозелена).
  6. ^ a b Данска и Холандија се уставни држави на Кралство Данска и Кралство Холандија соодветно. Двете се земји-членки на ЕУ; меѓутоа, другите уставни држави на нивните кралства не се. Во меѓународните организации, термините Данска и Холандија, често се користат за кратки форми на нивните соодветни кралства во целост.
  7. ^ Холандија е исто така позната како „Холанд“, но ова може да го означува само еден регион во земјата со истото име, а не целата земја.
  8. ^ a b c d Обединетото Кралство се состои од државите Англија, Северна Ирска, Шкотска и Велс. Обединетото Кралство е одговорно за странските односи и владението со кралските поседи Гернзи, Ман и Џерзи, кои се одвоени. Копната на Англија, Шкотска и Велс го составуваат островот Велика Британија (или едноставно Британија), кој понекогаш се користи со исто значење за Обединето Кралство.

Наводи[уреди]

  1. Charles T. Evans (1 јули 2009). „Планини Урал“. Novaonline.nvcc.edu. http://novaonline.nvcc.edu/eli/evans/HIS241/Notes/Geography/Urals.html. конс. 17 февруари 2011. 
  2. „Река Урал“. Geography.howstuffworks.com. 30 март 2008. http://geography.howstuffworks.com/asia/the-ural-river.htm. конс. 17 февруари 2011. 
  3. Charles T. Evans (1 јули 2009). „Планини Кавказ“. Novaonline.nvcc.edu. http://novaonline.nvcc.edu/eli/evans/HIS241/Notes/Geography/Caucasus.html. конс. 17 февруари 2011. 
  4. Charles T. Evans (1 јули 2009). „Црно Море“. Novaonline.nvcc.edu. http://novaonline.nvcc.edu/eli/evans/HIS241/Notes/Geography/Black.html. конс. 17 февруари 2011. 
  5. 5,0 5,1 Microsoft Encarta Online Encyclopaedia 2007. „Europe“..  (конс. 27 декември 2007)
  6. Shimon Wdowinski; Zvi Ben-Avraham; Ronald Arvidsson; Goran Ekström (2006). „Seismotectonics of the Cyprian Arc“. „Geophysics Journal International“ (164): 176–181. doi:10.1111/j.1365-246X.2005.02737.x. Bibcode2006GeoJI.164..176W. http://www.geodesy.miami.edu/articles/2006/Wdowinski_et_al_2006_JGI.pdf. конс. 5 март 2011. 
  7. „Совет на Европа на кратко“. Coe.int. http://www.coe.int/aboutCoe/index.asp?page=47pays1europe&. конс. 17 февруари 2011. 
  8. „Геолошки развој на сицилиско-туниската платформа во Италија“. Oai.dtic.mil. 6 ноември 1992. http://oai.dtic.mil/oai/oai?verb=getRecord&metadataPrefix=html&identifier=ADA269141. конс. 17 февруари 2011. 
  9. „Разбирливи движења на плочите“. Pubs.usgs.gov. 9 јуни 1994. http://pubs.usgs.gov/gip/dynamic/understanding.html. конс. 3 март 2011. 
  10. „CIA - The World Factbook“. Cia.gov. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/gl.html. конс. 17 февруари 2011. 
  11. Richard Connor (11 јануари 2010). „Француските прекуокеански територии гласаа да останат блиску до Париз“. Dw-world.de. http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5106531,00.html. конс. 17 февруари 2011. 
  12. Региони и територии: Сеута, Мелилја“, BBC News, 6 октомври 2010 (конс. 17 февруари 2011).
  13. 13,0 13,1 „Холандија“. Cia.gov. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/nl.html. конс. 17 февруари 2011. 
  14. „Суверени држави“. Mil.sagepub.com. 1 јуни 1988. http://mil.sagepub.com/content/17/2/227.short. конс. 24 февруари 2011. 
  15. „Конвенција Монтевидео“. Cfr.org. http://www.cfr.org/sovereignty/montevideo-convention-rights-duties-states/p15897. конс. 24 февруари 2011. 
  16. „Земји-членки на ОН“. Un.org. http://www.un.org/en/members/. конс. 24 февруари 2011. 
  17. „47 држави, 1 Европа“. Совет на Европа. http://www.coe.int/aboutcoe/index.asp?page=47pays1europe. конс. 17 февруари 2011. 
  18. „Земји-членки“. Europa.eu. http://europa.eu/abc/european_countries/eu_members/index_en.htm. конс. 17 февруари 2011. 
  19. 19,0 19,1 19,2 19,3 19,4 „CIA - The World Factbook - Field Listing :: Names“. Cia.gov. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2142.html. конс. 17 февруари 2011. 
  20. 20,0 20,1 „UNGEGN Список на земји - Имиња“. Обединети нации Статистички дел. 2007. http://unstats.un.org/unsd/geoinfo/UNGEGN/docs/9th-uncsgn-docs/UNGEGN%20WG%20Country%20Names%20Document%20-%20August%202009.pdf. конс. 24 февруари 2011. 
  21. 21,0 21,1 21,2 21,3 21,4 21,5 „Список на држави, територии и валути“. Европа. 9 август 2011. http://publications.europa.eu/code/en/en-5000500.htm#fn-tw1. конс. 10 август 2011. 
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 „CIA - The World Factbook - Field Listing :: Capital“. Cia.gov. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2057.html. конс. 17 февруари 2011. 
  23. „UNGEGN Свет Географски имиња“. Un.org. 13 септември 2010. http://unstats.un.org/unsd/geoinfo/geonames/. конс. 24 февруари 2011. 
  24. 24,0 24,1 24,2 24,3 „CIA - The World Factbook - Country Comparison :: Population“. Cia.gov. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2119rank.html. конс. 10 август 2011. 
  25. 25,0 25,1 25,2 25,3 25,4 „Field Listing :: Area“. Cia.gov. 26 ноември 1991. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2147.html. конс. 3 март 2011. 
  26. „Закон за Ирска 1948“. „No. 22/1948“. 1948. http://www.irishstatutebook.ie/1948/en/act/pub/0022/index.html. конс. 16 декември 2008. 
  27. „Света Столица (Ватикан)“. Cia.gov. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/vt.html. конс. 24 февруари 2011. 
  28. Региони и територии: Апхазија“, BBC News, 8 февруари 2011 (конс. 17 февруари 2011).
  29. „Апхазија (автономна република, Грузија)“. Britannica.com. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1358/Abkhazia. конс. 3 март 2011. 
  30. „Country Overview“. nkrusa.org. http://www.nkrusa.org/country_profile/overview.shtml. конс. 7 март 2011. 
  31. „Службена страница на Претседателот на Нагорно-Карабах“. President.nkr.am. 1 јануари 2010. http://www.president.nkr.am/en/nkr/statePower/. конс. 17 февруари 2011. 
  32. „Нагорно-Карабах (регион, Азербејџан)“. Britannica.com. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/401669/Nagorno-Karabakh. конс. 3 март 2011. 
  33. „DPÖ: "2009 sonu itibarıyla nüfus 285 bin 356"“. Kibris Postasi. 8 октомври 2010. http://www.kibrispostasi.com/index.php/cat/35/news/40123/PageName/KIBRIS_HABERLERI. конс. 17 февруари 2011. 
  34. Профил на Приднестровие“, BBC News, 20 јануари 2011 (конс. 17 февруари 2011).
  35. „Приднестровие (сепаратистичка енклава, Молдавија)“. Britannica.com. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/1003890/Transdniestria. конс. 3 март 2011. 
  36. Региони и територии: Јужна Осетија“, BBC News, 8 февруари 2011 (конс. 17 февруари 2011).
  37. „South Ossetia“. Hartford-hwp.com. http://www.hartford-hwp.com/archives/63/129.html. конс. 9 март 2011. 
  38. „CIA - The World Factbook - Field Listing :: Dependency status“. Cia.gov. 9 февруари 1920. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2006.html. конс. 17 февруари 2011. 
  39. Mark Oliver, Sally Bolton, Jon Dennis and Matthew Tempest (4 август 2004). „Гибралтар: Политика“. Guardian. http://www.guardian.co.uk/world/2004/aug/04/qanda.foreignpolicy. конс. 17 февруари 2011. 
  40. Европска Комисија за демократија преку правото (1996). „Локално владение, територијален интегритет и заштита на малцинствата: одлуку на семинарот организиран во Лозана на 25–27 април 1996, во соработка со швајцарскиот институт за споредбено право“. Стразбур: Совет на Европа. стр. 32–35. ISBN 92-871-3173-2. http://books.google.com.ph/books?id=TF5JDsGeJuUC&printsec=frontcover&hl=en#v=onepage&q&f=false. 
  41. „Independence“. Visitaland.com. http://www.visitaland.com/en/facts/facts/independence. конс. 3 март 2011. 
  42. 42,0 42,1 „Оланд - Службена туристичка агенција - Факти“. Visitaland.com. http://www.visitaland.com/en/facts. конс. 17 февруари 2011. 
  43. „Шпицбершки договор“. Гувернер на Шпицберг. 9 април 2008. http://www.sysselmannen.no/hovedEnkel.aspx?m=45301. конс. 3 март 2011.