551 Ортруда

Од Википедија — слободната енциклопедија
551 Ортруда
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено16 ноември 1904
Ознаки
1904 PM
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (ЈД 2453600.5)
Афел3,338 ае
Перихел2,591 ае
2,964 ае
Занесеност0,126
5,104 a
253,005°
Наклон0,403°
6,189°
69,597°

551 Ортрудаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 16 ноември 1904 година.