526 Јена

Од Википедија — слободната енциклопедија
526 Јена
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено14 март 1904
Ознаки
1904 NQ
Орбитални особености
Епоха 18 август 2005 (JDCT 2453600.5)
Афел3,551 ае
Перихел2,682 ае
3,117 ае
Занесеност0,139
5,503 a
177,595°
Наклон2,172°
137,936°
358,860°
Орбита на астероидот 526 Јена и неговата положба во Сончевиот Систем

526 Јенаастероид од темидски астероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 14 март 1904 година и е именуван според градот Јена.