522 Хелга

Од Википедија — слободната енциклопедија
522 Хелга
Откривање
ОткривачМакс Волф
Откриено воХајделберг
Откриено10 јануари 1904
Ознаки
1904 NC
Орбитални особености
Епоха 13 ноември 1989 (ЈД 2447843.5)
Афел3,910 ае
Перихел3,353 ае
3,632 ае
Занесеност0,077
6,921 a
-112,151°
Наклон4,446°
117,518°
249,301°

522 Хелгаастероид од главниот појас. Откриен од страна на Макс Волф на 10 јануари 1904 година. Хелга е значаен астероид бидејќи е првиот таков објект за кој се покажало дека има стабилна но хаотична орбита во резонанса со Јупитер, неговото Лиапуново време кое е релативно кусо, околу 6.900 години. Покрај ова, неговата орбита е стабилна, како што занесувањето и чекорот на прецесијата се такви што се избегнуваат блиските средби со Јупитер.[1]

522 Хелга е наречен по „Т.Ласеновиот, орбитален сметач“ користени во Хергетовите Имињата на малите планети[2] (како забелешка сметач не се однесува за личен сметач, машина, туку за личност која ги прави потребните пресметки).

Орбита на астероидот 522 Хелга и неговата положба во Сончевиот Систем

Наводи[уреди | уреди извор]