Шаховска олимпијада 1928

Од Википедија — слободната енциклопедија

2. шаховска олимпијада организирана од ФИДЕ, која содржела натпреварувања во машка[1] и женска конкуренција, како и неколку настани кои биле одржани со цел да се промовира играта се одржала од 21 јули до 6 август 1928 во Хаг, Холандија.

Конечните резултати биле следниве:

Екипно[уреди | уреди извор]

Место Земја 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 + = Бодови
1  Унгарија 3 2 3 3 3 2 3 4 12 2 2 44
2  САД 1 2 2 3 3 2 3 2 2 3 3 9 2 5 39½
3  Полска 1 3 2 3 1 2 3 2 2 4 9 3 4 37
4  Австрија 2 ½ 3 1 2 2 3 2 1 3 3 3 8 4 4 36½
5  Данска ½ ½ 2 1 1 3 3 4 3 3 2 3 8 6 2 34
6 Чешка Чехословачка 2 1 3 3 1 2 2 1 4 4 6 7 3 34
7  Швајцарија 2 3 2 1 2 2 2 4 6 5 5 34
8  Аргентина 1 2 1 3 3 3 3 3 2 7 7 2 33½
9  Холандија ½ 1 2 1 2 2 2 3 6 6 4 31½
10  Германија 1 1 1 2 1 3 2 2 1 1 3 3 3 7 6 3 31½
11  Белгија 1 2 3 0 1 3 2 2 3 3 6 7 3 31
12  Франција 1 1 1 2 2 2 2 3 6 6 4 31
13  Шведска 2 1 2 2 1 3 2 2 3 1 4 7 5 31
14  Латвија 2 2 ½ 1 3 2 1 1 1 1 3 5 8 3 30
15  Италија 1 2 2 1 2 ½ 3 10 3 26½
16  Романија ½ 1 2 0 1 ½ 1 1 3 ½ 6 9 1 25½
17  Шпанија 0 1 0 ½ 1 0 0 2 1 1 1 ½ 1 ½ 1 14 1 13½

Поединечно[уреди | уреди извор]

Немало ред во порединечна конкуренција, па само 6 поединечни резултати биле наградени.[2]

Аматерско светско првенство[уреди | уреди извор]

Второто аматерско светско првенство се одржало за време на Олимпијадата. Конечните резултати биле следниве:[3],[4]

Место Шахист Бодови Бергеров
систем
1  Макс Еве (Холандија) 12
2  Давид Прзепиорка (Полска) 11
3  Херманис Матисонс (Летонија) 10
4  Мануел Голмајо Ториенте (Шпанија) 9.5 66.25
5  Карел Трејбал (Чехословачка) 9.5 64.50
6  Норман Вајтокер (САД) 9.5 57.25
7  Карл Карлс (Германија) 9
8  Алберт Бекер (Австрија) 7
9  Андре Шерон (Франција) 6 47.00
10  Алан Нилсон (Шведска) 6 41.75
11  Стефано Росели дел Турко (Италија) 6 36.50
12  Лајош Штајнер (Hungary) 5.5 36.00
13  Хосе Араица (Мексико) 5.5 35.75
14  Анатоли Чепурнов (Финска) 5.5 31.75
15  Александру Тиролер (Романија) 5
16  Валтер Хенебергер (Швајцарија) 3

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Although commonly referred to as the men's division, this section is open to both male and female players.
  2. 2nd Chess Olympiad: The Hague, 1928—Information–Basic data–Tournament review–Individual medals–Interesting games–Trivia
  3. Gawlikowski, Stanisław (1978). Olimpiady szachowe 1924 - 1974, Warszawa: Wyd. Sport i Turystyka.
  4. 2nd Chess Olympiad: The Hague 1928—Amateur World Championship–Standings–Round by Round Pairings–Progress Table

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

I неофицијална шаховска Олимпијада (Париз 1924)
II неофицијална шаховска Олимпијада (Будимпешта 1926)
III неофицијална шаховска Олимпијада (Минхен 1936)