Шаховска олимпијада 1954

Од Википедија — слободната енциклопедија
Церемонија на доделување на наградите на Шаховската олимпијада во 1954 година. Лево-десно: Котов, Гелер, Смислов, Бронштајн, Керес, Ботвиник и Бондаревски
Церемонија на доделување на наградите на Шаховската олимпијада во 1954 година. Лево-десно: Котов, Гелер, Смислов, Бронштајн, Керес, Ботвиник и Бондаревски

11. шаховска олимпијада организирана од ФИДЕ, која содржела натпреварувања во машка[1] и женска конкуренција, како и неколку настани кои биле одржани со цел да се промовира играта се одржала од 4 до 25 септември 1954 во Амстердам, Холандија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Although commonly referred to as the men's division, this section is open to both male and female players.

Поврзано[уреди | уреди извор]

I неофицијална шаховска Олимпијада (Париз 1924)
II неофицијална шаховска Олимпијада (Будимпешта 1926)
III неофицијална шаховска Олимпијада (Минхен 1936)