Трансфобија

Од Википедија — слободната енциклопедија

ТРАНСФОБИЈА – е аверзија, страв, омраза и дискриминаторски однос кон луѓето чиј родов идентитет и/или изразување е поинаков од родот кој им е доделен имајќи го предвид нивниот пол. Чести се случаите на трансфобија и резултираат со голема бруталност.