Носталгија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Спомени на поставките од пред-компјутерската ера, исто како оваа мала канцеларија/работна соба која не содржи модерна компјутерска опрема, може да предизвика носталгија.

Носталгијата — означува тага за нешто веќе непостоечко.

Психологија[уреди | уреди извор]

Зборот првпат го употребил лекарот Хофер во 1688 година како дијагноза кај некои швајцарски војници, кои одамна биле одвоени од својата земја. Пациентот обично го идеализира минатото за разлика од сегашноста. Причините можат да бидат: губење на сигурноста во животот или едноставно стареење.