Лопе де Вега

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Лопе де Вега
Споменик на Лопе де Вега

Лопе де Вега (шпански: Lope de Vega) (цело име: Félix Lope de Vega y Carpio или Lope Félix de Vega Carpio) (Мадрид, 25 ноември 1562 - 27 август 1635 Мадрид) е еден од најголемите шпански писатели на „златниот период“ на шпанската книжевност. Творел во сите книжевни родови. Меѓу другото, напишал и 2 200 драмски дела, од кои се зачувани повеќе од 400.

Заповедник од драмата „Фуентеовехуна“. Илустрација на Иван Билибин (1911)