Жената како мотив во популарната музика

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Жената е чест мотив во популарната музика. Во продолжение следи нецелосен список на поп, рок, блуз и рап песни посветени на жената.

 • „Сања“ - песна на српската поп-рок група „Алиса“ од 1985 година.[1]
 • „Марина“ - песна на хрватската рок-група „Азра“.[2]
 • „Крвавата Мери“ (хрватски: Krvava Meri) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[3]
 • „Туѓунка со сини eyes“ (хрватски: Strankinja sa plavi eyes) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[4]
 • „Наизглед убава“ (хрватски: Naizgled ljepa) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[5]
 • „Жена од друг систем“ (хрватски: Žena drugog sistema) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[6]
 • „Грација“ - песна на хрватската рок-група „Азра“.[7]
 • „Убавите жени поминуваат низ градот“ (хрватски: Lijepe žene prolaze kroz grad) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[8]
 • „Сузи Ф. (Кога ќе ја видам Виена)“ (хрватски: Suzy F. (Kada vidim Beč)) - песна на хрватската рок-група „Азра“.[9]
 • „Сузана“ (Susanna) - песна на холандската поп-рок група „Арт Компани“.[10]
 • „Убавата попова ќерка“ (српски: Lepa protina kći) - песна на српскиот поп-пејач Ѓорѓе Балашевиќ од 1982 година.[11]
 • „Оливера“ - песна на српскиот поп-пејач Ѓорѓе Балашевиќ од 1985 година.[12]
 • „Ох, слатка Мери“ (Oh, sweet Mary) - песна на американската рок-група Big Brother and the Holding Company од 1967 година.[13]
 • „Селма“ - песна на босанската рок-група „Бијело дугме“.[14]
 • „Таа е вешта“ (She's Crafty) - песна на американската рап-група „Бисти Бојс“ (Beastie Boys) од 1986 година.[15]
 • „Мишел“ (англиски: Eleanor Rigby) - песна на британската поп-рок група „Битлси“ од 1965 година.[16]
 • „Елинор Рајгби“ (англиски: Eleanor Rigby) - песна на британската поп-рок група „Битлси“.[17]
 • „Убавата Рита“ (англиски: Lovely Rita) - песна на британската поп-рок група „Битлси“ од 1967 година.[18]
 • „Еј Џуд“ (англиски: Hey Jude) - песна на британската поп-рок група „Битлси“.[19]
 • „Џулија“ (Julia) - песна на британската група „Битлси“ од 1968 година.[20]
 • „Марта мила моја“ (Martha My Dear) - песна на британската група „Битлси“ од 1968 година.[21]
 • „Секси Сејди“ (Sexy Sadie) - песна на британската група „Битлси“ од 1968 година.[22]
 • „Нешто“ (Something) - песна на британската поп-рок група „Битлси“ од 1969 година.[23]
 • „Таа влезе низ прозорецот на бањата“ (She came in through the bathroom window) - песна на британската поп-рок група „Битлси“ од 1969 година.[24]
 • „Дамата со насмеана душа“ (Lady Grinning Soul) - песна на англискиот поп-рок музичар Дејвид Боуви од 1973 година.[25]
 • „Светот се врти околу неа“ (The World Turns All Around Her) - песна на американската рок-група „Брдс“ (The Byrds) од 1965 година.[26]
 • „Една руса жена“ (хрватски: Jedna Žena Plava) - песна на хрватскиот поп-пејач Далибор Брун.[27]
 • „Жените и мажите“ (српски: Žene i muškarci) - песна на словенечката рок-група „Булдожер“ од 1980 година.[28]
 • „Дона“ (англиски: Donna) - песна на американскиот рокенрол музичар Ричи Валенс.[29]
 • „Фатална жена“ (француски: Femme Fatale) - песна на американската рок-група „Велвет андерграунд“ од 1966 година.[30]
 • „Златна дама“ (Golden Lady) - песна на американскиот музичар Стиви Вондер (Stevie Wonder) од 1973 година.[31]
 • „Дамата во црвено“ (англиски: Lady In Red) - песна на британскиот поп музичар Крис де Бар (Chris DeBurgh).[32]
 • „Персефона (Собирање цвеќиња)“ (англиски: Persephone (The Gathering Of Flowers)) - песна на британската група „Дед кен денс“ (Dead Can Dance) од 1987 година.[33]
 • „Шејла“ - песна на босанската рок-група „Дивље јагоде“ од 1982 година.[34]
 • „Жените на дождлив ден 12&35“ (англиски: Rainy Day Women #12 & 35) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1966 година.[35]
 • „Визиите на Јоана“ (англиски: Visions of Johanna) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1966 година.[36]
 • „Само како жена“ (англиски: Just Like a Woman) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1966 година.[37]
 • „Жената со тажни очи од низината“ (англиски: Sad-Eyed Lady of the Lowlands) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1966 година.[38]
 • „Апсолутно слатката Мари“ (англиски: Absolutely Sweet Marie) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1966 година.[39]
 • „Кралицата Џејн приближно“ (Queen Jane Approximately) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1965 година.[40]
 • „Ако ја видиш, поздрави ја“ (If You See Her, Say Hello) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан од 1975 година.[41]
 • „Сара“ (англиски: Sara) - песна на американскиот рок-музичар Боб Дилан.[42]
 • „Надалина“ - песна на хрватскиот поп-пејач Оливер Драгојевиќ од 1981 година.[43]
 • „Хејзи Џејн I“ (англиски: Hazey Jane I) - песна на британскиот поп-рок пејач Ник Дрејк (Nick Drake) од 1970 година.[44]
 • „Хејзи Џејн II“ (англиски: Hazey Jane II) - песна на британскиот поп-рок пејач Ник Дрејк од 1970 година.[45]
 • „Глорија“ (англиски: Gloria) - песна на ирската рок-група U2 од 1981 година.[46]
 • „Кристина Неверојатната“ (англиски: Christina The Astonishing) - песна на австралискиот рок-музичар Ник Кејв од 1992 година.[47]
 • „Сопругата на Џон Фин“ (англиски: John Finns' Wife) - песна на австралискиот рок-музичар Ник Кејв од 1992 година.[48]
 • „Мери, Мери толку противречна“ (англиски: Mary, Mary, So Contrary) - песна на германската рок-група „Кен“ (Can) од 1969 година.[49]
 • „Валерија“ - песна на македонскиот поп-музичар Драган Каранфиловски-Бојс.[50]
 • „Денес, жената мора да удри маж“ (англиски: Nowadays A Woman's Gotta Hit A Man) - песна на американската рок-група Captain Beefheart And The Magic Band од 1972 година.[51]
 • „Ти ме правиш да се чувствувам како (Природна жена)“ (англиски: (You Make Me Feel Like) A Natural Woman) - песна на американската поп пејачка Керол Кинг.[52]
 • „Лола“ (Lola) - песна на британската рок-група „Кинкс“ (The Kinks) од 1970 година.[53]
 • „Шарлот понекогаш“ (англиски: Charlotte Sometimes) - песна на британската рок-група „Кјур“ (The Cure).[54]
 • „Лејла“ (англиски: Layla) - песна на британскиот рок-музичар Ерик Клептон.[55]
 • „Сузана“ (англиски: Suzanne) - песна на канадскиот музичар Леонард Коен.[56]
 • „Зимска дама“ (англиски: Winter Lady) - песна на канадскиот музичар Леонард Коен.[57]
 • „Збогум Мериен“ (англиски: So Long, Marianne) - песна на канадскиот музичар Леонард Коен.[58]
 • „Лорелај“ (Lorelei) - песна на шкотската рок-група „Кокто Твинс“ (Cocteau Twins) од 1984 година.[59]
 • „Беатрис“ (Beatrix) - песна на шкотската рок-група „Кокто Твинс“ од 1984 година.[60]
 • „Персефона“ (Persephone) - песна на шкотската рок-група „Кокто Твинс“ од 1984 година.[61]
 • „Пандора“ (Pandora) - песна на шкотската рок-група „Кокто Твинс“ од 1984 година.[62]
 • „Амелија“ (Amelia) - песна на шкотската рок-група „Кокто Твинс“ од 1984 година.[63]
 • „Сисели“ (Cicely) - песна на шкотската рок-група „Кокто Твинс“ од 1984 година.[64]
 • „Penelope X“ - песна на Никола Коџабашија и групата „Фолтин“ од 2011 година.[65]
 • „Гордата Мери“ (Proud Mary) - песна на американската рок-група „Криденс Клирвотер Ривајвал“ (Creedence Clearwater Revival) од 1969 година.[66]
 • „Молина“ (Molina) - песна на американската рок-група „Криденс Клирвотер Ривајвал“ од 1970 година.[67]
 • „Сузи К.“ (англиски: Suzie Q) - песна на американската рок-група „Криденс Клирвотер Ривајвал“.[68]
 • „Фатална жена“ (француски: Femme Fatale) - песна на македонската рок-група „Леб и сол“ од 1987 година.[69]
 • „Ох, Јоко!“ (Oh Yoko!) - песна на англискиот поп-рок музичар Џон Ленон од 1971 година.[70]
 • „Не, жено, не плачи“ - песна на јамајканскиот реге-пејач Боб Марли.[71]
 • „Лејла“ - песна на босанскиот поп-пејач Сеид Мемиќ-Вајта од 1981 година.[72]
 • „Азра“ - песна на босанскиот поп-пејач Сеид Мемиќ-Вајта од 1985 година.[73]
 • „Нена“ - песна на македонската поп-рок група „Меморија“ од 1984 година.[74]
 • „Милена“ - песна на хрватската поп-група „Нови фосили“ од 1983 година.[75]
 • „Тамара“ - песна на хрватскиот поп-пејач Борис Новковиќ.[76]
 • „О, убава жено“ (англиски: Oh, Pretty Woman) - песна на американскиот рокенрол музичар Рој Орбисон од 1964 година.[77]
 • „Шила“ - песна на македонската поп-пејачка Маја Оџаклиевска од 1987 година.[78]
 • „Аналиса“ (англиски: Annalisa) - песна на британската рок-група Public Image Ltd. од 1978 година.[79]
 • „Неда“ - песна на хрватската рок-група „Парни ваљак“.[80]
 • „Суада“ - песна на босанската поп-рок група „Плави оркестар“ од 1985 година.[81]
 • „Роксен“ (англиски: Roxanne) - песна на британската рок-група „Полис“ (The Police) од 1978 година.[82]
 • „Џули“ - песна на црногорскиот поп-музичар Даниел Поповиќ од 1983 година.[83]
 • „Наташа“ - песна на српската поп-рок група „Последња игра лептира“.[84]
 • „Розалин“ (Rosalyn) - албум на групата The Pretty Things.[85]
 • „Рамона“ (англиски: Ramona) - песна на американската панк-рок група „Рамоунс“ (Ramones) од 1977 година.[86]
 • „Ги сакам жените“ (српски: Волим жене) - песна на српската рок-група „Рибља чорба“ од 1982 година.[87]
 • „Керолајн вели I“ (англиски: Caroline Says I) - песна на американскиот рок-музичар Лу Рид од 1973 година.[88]
 • „Керолајн вели II“ (англиски: Caroline Says II) - песна на американскиот рок-музичар Лу Рид од 1973 година.[89]
 • „Другата жена“ (The Other Woman) - песна на американската блуз музичарка Џеси Меј Робинсон.[90]
 • „Кралица на убавината“ (Beauty Queen) - песна на британската рок-група „Рокси мјузик“ (Roxy Music) од 1973 година.[91]
 • „Енџи“ (англиски: Angie) - песна на британската рок-група „Ролинг Стоунс“ од 1973 година.[92]
 • „Мериен“ (англиски: Marian) - песна на британската рок-група Sisters of Mercy од 1985 година.[93]
 • „Лукреша мојот одраз“ (англиски: Lucretia My Reflection) - песна на британската рок-група Sisters of Mercy од 1985 година.[94]
 • „Алис“ (англиски: Alice) - песна на британската рок-група Sisters of Mercy од 1983 година.[95]
 • „Кристин“ (англиски: Christine) - песна на британската рок-група Siouxsie and The Banshees од 1980 година.[96]
 • „Поради една прекрасна, црна жена“ (хрватски: Zbog jedne divne crne zene) - песна на хрватскиот поп-пејач Киќо Слабинац.[97]
 • Сестра“ (англиски: Sister) - албум на американската рок-група „Соник Јут“ (Sonic Youth) од 1987 година.[98]
 • „Ја сакав Тања“ (хрватски: Volio sam Tanju) - песна на хрватската поп-рок група „Сребрна крила“ од 1978 година.[99]
 • „Лили“ - песна на хрватската поп-рок група „Сребрна крила“ од 1979 година.[100]
 • „Јулијана“ - песна на хрватската поп-рок група „Сребрна крила“ од 1979 година.[101]
 • „Ана“ - песна на хрватската поп-рок група „Сребрна крила“ од 1979 година.[102]
 • „Црна жена“ - песна на хрватската поп-рок група „Сребрна крила“ од 1979 година.[103]
 • „Елизабет моја мила“ (англиски: Elizabeth My Dear) - песна на британската рок-група „Стоун Роузис“ (Stone Roses) од 1989 година.[104]
 • „Вљубена жена“ (англиски: Woman in Love) - песна на американската поп-пејачка Барбара Стрејсенд.[105]
 • „Елизабет“ - песна на хрватскиот рок-пејач Дадо Топиќ од 1980 година.[106]
 • „Росана“ (англиски: Rosanna) - песна на американската поп-рок група „Тото“.[107]
 • „Џенифер“ (англиски: Jennifer) - песна на германската рок-група „Фауст“ од 1973 година.[108]
 • „Некои жени“ (Neke Žene) - песна на југословенската рок-група „Фит“ од 1988 година.[109]
 • „Жена со црна магија“ (Black Magic Woman) - песна на американската рок-група „Флитвуд Мек“ од 1968 година.[110]
 • „Хуанита“ (Juanita) - песна на американската кантри-група The Flying Burrito Bros од 1969 година.[111]
 • „Чини добро, жено“ (англиски: Do Right Woman) - песна на американската кантри-група The Flying Burrito Bros од 1969 година.[112]
 • „Тереза“ (Teresa) - песна на македонската група „Фолтин“ од 2003 година.[113]
 • „Ена“ - песна на хрватската рок-група „Хаустор“.[114]
 • „Мојата жена“ (англиски: My Wife) - песна на англиската рок-група „Ху“ (The Who) од 1971 година.[115]
 • „Жена во моите мисли“ (Woman On My Mind) - песна на американскиот блуз музичар Џон Ли Хукер (John Lee Hooker) од 1995 година.[116]
 • „Меги Меј“ (Annie Mae) - песна на американскиот блуз музичар Џон Ли Хукер (John Lee Hooker) од 1995 година.[117]
 • „Јас сум секоја жена“ (англиски: I'm Every Woman) - песна на американската поп пејачка Чака Кан (Chaka Khan) од 1978 година.[118]
 • „Унгарка“ (српски: Mađarica) - песна на српскиот поп-пејач Здраво Чолиќ.[119]
 • „Рушка“ - песна на српскиот поп-пејач Здраво Чолиќ.[120]
 • „Ја викав Емили“ (српски: Звао сам је Емили) - песна на српскиот поп-пејач Здраво Чолиќ.[121]
 • „Есма“ - песна на српскиот поп-пејач Здраво Чолиќ.[122]
 • „Дилајла“ (англиски: Delilah) - песна на британскиот поп-пејач Том Џоунс (Tom Jones) од 1968 година.[123]
 • „Били Џин“ (англиски: Billie Jean) - песна на американскиот поп-пејач Мајкл Џексон од 1982 година.[124]
 • „Таа се буди“ (Ona se budi) - песна на српската рок-група „Шарло Акробата“.[125]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. YouTube, Alisa - Sanja - (Audio 1985) (пристапено на 19.9.2019)
 2. YouTube, AZRA "MARINA" (пристапено на 19.9.2019)
 3. Azra, City records, CD 000 315, 2004.
 4. Azra, Filigranski pločnici, Komuna, CD 1005.
 5. Azra, Filigranski pločnici, Komuna, CD 1005.
 6. Azra, City records, CD 000 315, 2004.
 7. YouTube, AZRA "GRACIJA" 1980. (пристапено на 19.9.2019)
 8. YouTube, АZRA "LIJEPE ŽENE PROLAZE KROZ GRAD" 1980. (пристапено на 19.9.2019)
 9. Azra, Sunčana strana ulice, Komuna, CD 1002.
 10. YouTube, THE ART COMPANY - Susanna [ Original (пристапено на 2.10.2019)]
 11. YouTube, Djordje Balasevic - Lepa protina kci - (Audio 1982) HD (пристапено на 26.10.2019)
 12. YouTube, Djordje Balasevic - Olivera - (Audio 1985) HD (пристапено на 26.10.2019)
 13. Big Brother and the Holding Company. Columbia/Sony Music Entertainment Inc. CD 469020 2.
 14. YouTube, Bijelo Dugme - Selma (пристапено на 26.10.2019)
 15. Beastie Boys, Licensed to Ill, Def Jam Recordings, 1986.
 16. YouTube, The Beatles - Michelle (пристапено на 19.9.2019)
 17. YouTube, Eleanor Rigby (Remastered 2015) (пристапено на 18.9.2019)
 18. YouTube, Lovely Rita (Remix) (пристапено на 18.9.2019)
 19. YouTube, The Beatles - Hey Jude (пристапено на 17.9.2019)
 20. DISCOGS, The Beatles ‎– The Beatles (пристапено на 27.6.2019)
 21. DISCOGS, The Beatles ‎– The Beatles (пристапено на 27.6.2019)
 22. DISCOGS, The Beatles ‎– The Beatles (пристапено на 27.6.2019)
 23. DISCOGS, The Beatles ‎– Abbey Road (пристапено на 9.4.2020)
 24. DISCOGS, The Beatles ‎– Abbey Road (пристапено на 9.4.2020)
 25. DISCOGS, David Bowie ‎– Aladdin Sane (пристапено на 18.4.2020)
 26. DISCOGS, The Byrds ‎– Turn! Turn! Turn! (пристапено на 1.3.2020)
 27. YouTube, Dalibor Brun - Jedna Žena Plava (пристапено на 30.10.2019)
 28. YouTube, ŽENE I MUŠKARCI - BULDOŽER (1980) (пристапено на 20.9.2019)
 29. YouTube, Ritchie Valens-Donna (пристапено на 2.10.2019)
 30. YouTube, femme fatale - Velvet underground (пристапено на 20.9.2019)
 31. YouTube, Stevie Wonder - Golden Lady (пристапено на 27.3.2020)
 32. YouTube, Chris DeBurgh - Lady In Red (пристапено на 20.9.2019)
 33. Discogs, Dead Can Dance ‎– Within The Realm Of A Dying Sun (пристапено на 24.5.2020)
 34. YouTube, Sejla.wav (пристапено на 23.11.2019)
 35. YouTube, Bob Dylan - Rainy Day Women #12 & 35 (Audio) (пристапено на 23.12.2019)
 36. YouTube, Bob Dylan - Visions of Johanna (Audio) (пристапено на 23.12.2019)
 37. YouTube, Bob Dylan - Just Like a Woman (Audio) (пристапено на 23.12.2019)
 38. YouTube, Bob Dylan - Sad-Eyed Lady of the Lowlands (Audio) (пристапено на 23.12.2019)
 39. YouTube, Bob Dylan - Absolutely Sweet Marie (Audio) (пристапено на 23.12.2019)
 40. YouTube, Bob Dylan - Queen Jane Approximately (Audio) (пристапено на 27.12.2019)
 41. YouTube, Bob Dylan - If You See Her, Say Hello (Audio) (пристапено на 29.3.2020)
 42. YouTube, Bob Dylan - Sara (Audio) (пристапено на 28.1.2020)
 43. YouTube, Oliver Dragojević - Nadalina (1981) (пристапено на 30.10.2019)
 44. YouTube, Nick Drake - 05 - Hazey Jane II (by EarpJohn) (пристапено на 25.3.2019)
 45. YouTube, Nick Drake - 02 - Hazey Jane II (by EarpJohn) (пристапено на 25.3.2019)
 46. YouTube, U2 Gloria (пристапено на 16.9.2019)
 47. YouTube, Nick Cave - Christina The Astonishing (пристапено на 30.10.2019)
 48. Discogs, Nick Cave & The Bad Seeds ‎– Henry's Dream (пристапено на 9.8.2020)
 49. Discogs, The Can* ‎– Monster Movie (пристапено на 30.4.2020)
 50. YouTube, D.Karanfilovski-Boys Valerija (пристапено на 19.10.2019)
 51. Discogs, Captain Beefheart And The Magic Band ‎– Clear Spot (пристапено на 26.6.2020)
 52. YouTube, Carole King - (You Make Me Feel Like) A Natural Woman (Audio) (пристапено на 20.9.2019)
 53. YouTube, Lola - The Kinks 1970 (пристапено на 29.1.2020)
 54. YouTube, The Cure - Charlotte Sometimes (пристапено на 26.9.2019)
 55. YouTube, Eric Clapton - Layla (пристапено на 17.9.2019)
 56. YouTube, Leonard Cohen - Suzanne (Audio) (пристапено на 28.1.2020)
 57. YouTube, Leonard Cohen - Winter Lady (пристапено на 28.1.2020)
 58. YouTube, Leonard Cohen - So Long, Marianne (Live in Dublin) (пристапено на 28.1.2020)
 59. Discogs, Cocteau Twins ‎– Treasure (пристапено на 9.5.2020)
 60. Discogs, Cocteau Twins ‎– Treasure (пристапено на 9.5.2020)
 61. Discogs, Cocteau Twins ‎– Treasure (пристапено на 9.5.2020)
 62. Discogs, Cocteau Twins ‎– Treasure (пристапено на 9.5.2020)
 63. Discogs, Cocteau Twins ‎– Treasure (пристапено на 9.5.2020)
 64. Discogs, Cocteau Twins ‎– Treasure (пристапено на 9.5.2020)
 65. Kodjabashia & Foltin feat. Goce Stevkovski, Penelope X, LTM 001, 2011.
 66. Discogs, Creedence Clearwater Revival ‎– Bayou Country (пристапено на 30.4.2020)
 67. Discogs, Creedence Clearwater Revival ‎– Pendulum (пристапено на 30.4.2020)
 68. YouTube, Creedence Clearwater Revival - Suzie Q. (пристапено на 20.9.2019)
 69. YouTube, Leb i Sol - Femme fatale (HD) (пристапено на 20.9.2019)
 70. DISCOGS, John Lennon ‎– Imagine (пристапено на 18.4.2020)
 71. YouTube, Bob Marley - No Women No Cry (Original) (пристапено на 22.10.2019)
 72. YouTube, LEJLA - VAJTA (video from 1981) HD (пристапено на 19.9.2019)
 73. YouTube, Seid Memic Vajta - Azra (пристапено на 19.9.2019)
 74. YouTube, МЕМОРИЈА - Нена (пристапено на 14.10.2019)
 75. YouTube, Novi Fosili - Milena (пристапено на 26.10.2019)
 76. YouTube, Boris Novković- Tamara (пристапено на 22.10.2019)
 77. YouTube, Oh, Pretty Woman (пристапено на 20.9.2019)
 78. YouTube, Маја Оџаклиевска - Шила (пристапено на 14.10.2019)
 79. YouTube, PIL - Annalisa (пристапено на 16.9.2019)
 80. YouTube, Parni Valjak - Neda (пристапено на 22.10.2019)
 81. YouTube, Plavi orkestar-Suada (пристапено на 26.10.2019)
 82. YouTube, The Police - Roxanne (Official Music Video) (пристапено на 20.10.2019)
 83. YouTube, Daniel Popović - Džuli ( Original video ~ 1983 ) [HD (пристапено на 19.9.2019)]
 84. YouTube, POSLEDNJA IGRA LEPTIRA - Nataša (LIVE) (пристапено на 19.9.2019)
 85. Discogs, Bowie* ‎– Pinups (пристапено на 19.4.2020)
 86. YouTube, RAMONES - Ramona (пристапено на 19.9.2019)
 87. YouTube, Riblja corba-Volim zene (пристапено на 20.9.2019)
 88. YouTube, Lou Reed - Caroline Says I (audio) (пристапено на 31.3.2020)
 89. YouTube, Lou Reed - Caroline Says I (audio) (пристапено на 31.3.2020)
 90. Discogs, Jeff Buckley ‎– Grace (пристапено на 21.4.2020)
 91. Discogs, Roxy Music ‎– For Your Pleasure (пристапено на 12.4.2020)
 92. YouTube, Rolling Stones - Angie (HQ) (пристапено на 18.9.2019)
 93. YouTube, SISTER of MERCY - Marian (пристапено на 16.9.2019)
 94. YouTube, The Sisters of Mercy - Lucretia My Reflection (пристапено на 16.9.2019)
 95. DISCOGS, The Sisters Of Mercy ‎– Some Girls Wander By Mistake (пристапено на 2.12.2019)
 96. YouTube, Siouxsie and The Banshees - Christine (пристапено на 18.9.2019)
 97. YouTube, Kico Slabinac - Zbog jedne divne crne zene (пристапено на 26.10.2019)
 98. Discogs, The Sonic-Youth ‎– Sister (пристапено на 18.7.2019)
 99. YouTube, Srebrna krila - Volio sam Tanju (I noću i danju) (1978) (пристапено на 20.9.2019)
 100. YouTube, Srebrna Krila-Album Srebrna Krila(1979) By Trajce 2015. (пристапено на 20.9.2019)
 101. YouTube, Srebrna Krila-Album Srebrna Krila(1979) By Trajce 2015. (пристапено на 20.9.2019)
 102. YouTube, Srebrna Krila-Album Srebrna Krila(1979) By Trajce 2015. (пристапено на 20.9.2019)
 103. YouTube, Srebrna Krila-Album Srebrna Krila(1979) By Trajce 2015. (пристапено на 20.9.2019)
 104. YouTube, 06 - Elizabeth My Dear (пристапено на 18.9.2019)
 105. YouTube, Barbra Streisand Woman in Love Lyrics (пристапено на 16.9.2019)
 106. YouTube, Dado Topic - Elizabet (пристапено на 26.10.2019)
 107. YouTube, Toto - Rosanna (Official Music Video) (пристапено на 30.10.2019)
 108. Faust, Faust IV,Caroline Records, 1885-2, 1992.
 109. DISCOGS, Fit (3) ‎– Uz Rijeku (пристапено на 19.8.2020)
 110. YouTube, Fleetwood Mac - Black Magic Woman, Stereo 1968-73 CBS 45 record. (пристапено на 20.9.2019)
 111. DISCOGS, The Flying Burrito Bros ‎– The Gilded Palace Of Sin (пристапено на 21.2.2020)
 112. DISCOGS, The Flying Burrito Bros ‎– The Gilded Palace Of Sin (пристапено на 21.2.2020)
 113. Foltin, Donkey Hot, Kukuzel IX002, 2003.
 114. YouTube, Haustor - Ena (пристапено на 19.9.2019)
 115. DISCOGS, The Who ‎– Who's Next (пристапено на 28.3.2020)
 116. Discogs, John Lee Hooker ‎– Chill Out (пристапено на 26.11.2020)
 117. Discogs, John Lee Hooker ‎– Chill Out (пристапено на 26.11.2020)
 118. YouTube, Chaka Khan - I'm Every Woman (пристапено на 20.9.2019)
 119. Zdravko Čolić, Sarajevo Koševo 2010 / Live, AZ PR Productions.
 120. Zdravko Čolić, Sarajevo Koševo 2010 / Live, AZ PR Productions.
 121. Zdravko Čolić, Sarajevo Koševo 2010 / Live, AZ PR Productions.
 122. Zdravko Čolić, Vatra i barut, City records.
 123. YouTube, Delilah (пристапено на 16.9.2019)
 124. YouTube, The Beatles - Michelle (пристапено на 19.9.2019)
 125. YouTube, Sarlo akrobata - Ona se budi (пристапено на 19.9.2019)