Велосипедизам на Летните олимписки игри 2012 - спринт за мажи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Велосипедизам на
Летните олимписки игри 2012
Друмски велосипедизам
Друмска трка   мажи   жени
Хронометар мажи жени
Велодромски велосипедизам
Спринт мажи жени
Екипен спринт мажи жени
Кеирин мажи жени
Екипна потера мажи жени
Омниум мажи жени
Планински велосипедизам
Крос-кантри мажи жени
BMX
BMX мажи жени

Спринтот за мажи на Летните олимписки игри 2012 во Лондон се одржал на лондонскиот велопарк од 4 до 6 август.[1]

Џејсон Кени од Велика Британија го освоил златниот медал, победувајќи го Грегори Боже од Франција во финалетот. Австралиецот Шејн Перкинс ја освоил бронзата.

Начин на натпреварување[уреди | уреди извор]

Трката била организирана преку систем на отпаѓање во возење на хронометар. Секоја трка вклучува двајца велосипедисти, кои се бореле еден против друг во три добиени трки. Секоја трка имала три круга на велодромот и започнувале еден до друг.[2]

Распоред[уреди | уреди извор]

Сите времиња се според (UTC+01:00)

Датум Време Коло
Сабота, 4 август 2012 10:00 & 16:00 Квалификации / Групи
Недела, 5 август 2012 16:35 Четвртфинале
Понеделник, 6 август 2012 16:00
17:40
Полуфинале
Финале

Резултати[уреди | уреди извор]

Квалификации[уреди | уреди извор]

Место Возач Време Прос. брзина (км/ч)
1  Џејсон Кени (ВБР) 9,713 74,127
2  Грегори Боже (ФРА) 9,952 72,347
3  Шејн Перкинс (АВС) 9,987 72,093
4  Роберт Ферстеман (ГЕР) 10,072 71,485
5  Денис Дмитриев (РУС) 10,088 71,371
6  Ерсони Канелон (ВЕН) 10,123 71,125
7  Сеичиро Накагава (ЈАП) 10,144 70,977
8  Жанг Миао (КИН) 10,155 70,901
9  Еди Докинс (НЗЛ) 10,201 70,581
10  Нјисан Филип (ТРИ) 10,202 70,574
11  Азизулхасни Аванг (МАЛ) 10,226 70,408
12  Џими Воткинс (САД) 10,247 70,264
13  Павел Келемен (ЧЕШ) 10,311 69,828
14  Дамјан Зјелињски (ПОЛ) 10,323 69,747
15  Бернар Естехејзен (ЈАР) 10,350 69,565
16  Ходеи Мазквијаран (ШПА) 10,604 67,898
17  Зафеирис Воликакис (ГРЦ) 10,663 67,523

Прво коло[уреди | уреди извор]

Натпревар 1
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Грегори Боже (ФРА) Победник преку ДСК
 Зафеирис Воликакис (ГРЦ)
Натпревар 3
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Роберт Ферстеман (ГЕР) 11,100 64,864
 Бернар Естерхејзен (ЈАР)
Натпревар 5
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Ерсони Канелон (ВЕН)
 Павел Келемен (ЧЕШ) 10,840 66,420
Натпревар 7
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Жанг Миао (КИН)
 Азизулхасни Аванг (МАЛ) 10,473 68,748

Натпревар 2
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Шејн Перкинс (АВС) 10,722 67,151
 Ходеи Мазквијаран (ШПА)
Натпревар 4
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Денис Дмитриев (РУС) 10,690 67,352
 Дамјан Зјелињски (ПОЛ)
Натпревар 6
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Сеичиро Накагава (ЈАП)
 Џими Воткинс (САД) 10,399 69,237
Натпревар 8
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Еди Докинс (НЗЛ)
 Нјисан Филип (ТРИ) 10,221 70,443

Репасаж прво коло[уреди | уреди извор]

Натпревар 1
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Ерсони Канелон (ВЕН) 10,439 68,972
 Еди Докинс (НЗЛ)

Натпревар 2
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Сеичиро Накагава (ЈАП) 10,792 66,716
 Дамјан Зјелињски (ПОЛ)

Натпревар 3
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Бернар Естерхејзен (ЈАР) 10,762 66,902
 Ходеи Мазквијаран (ШПА)
 Жанг Миао (КИН)

Второ коло[уреди | уреди извор]

Натпревар 1
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Џејсон Кени (ВБР) 10,363 69,477
 Бернар Естерхејзен (ЈАР)
Натпревар 3
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Шејн Перкинс (АВС) 10,978 65,585
 Ерсони Канелон (ВЕН) REL
Натпревар 5
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Денис Дмитриев (РУС) 10,278 70.052
 Азизулхасни Аванг (МАЛ)

Натпревар 2
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Грегори Боже (ФРА) 10,490 68,636
 Сеичиро Накагава (ЈАП)
Натпревар 4
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Роберт Ферстеман (ГЕР)
 Нјисан Филип (ТРИ) 10,467
Натпревар 6
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Павел Келемен (ЧЕШ)
 Џими Воткинс (САД) 10,511 68,499

Репасаж второ коло[уреди | уреди извор]

Натпревар 1
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Бернар Естерхејзен (ЈАР)
 Роберт Ферстеман (ГЕР) 10,881 66,170
 Павел Келемен (ЧЕШ)

Натпревар 2
Име Време Прос. брзина (км/ч)
 Сеичиро Накагава (ЈАП)
 Ерсони Канелон (ВЕН)
 Азизулхасни Аванг (МАЛ) 10,456 68,859

Пласман од 9. до 12. место[уреди | уреди извор]

Име Време Прос. брзина (км/ч) Место
 Сеичиро Накагава (ЈАП) 10,950 65,753 9
 Павел Келемен (ЧЕШ) 10
 Бернар Естерхејзен (ЈАР) 11
 Ерсони Канелон (ВЕН) 12

Четвртфинале[уреди | уреди извор]

Натпревар 1
Име Време (1. трка) Време (2. трка)
 Џејсон Кени (ВБР) 10,433 10,030
 Азизулхасни Аванг (МАЛ)

Натпревар 2
Име Време (1. трка) Време (2. трка)
 Грегори Боже (ФРА) 10,472 10,300
 Роберт Ферстеман (ГЕР)

Натпревар 3
Име Време (1. трка) Време (2. трка)
 Шејн Перкинс (АВС) 10,520 10,263
 Џими Воткинс (САД)

Натпревар 4
Име Време (1. трка) Време (2. трка)
 Нјисан Филип (ТРИ) 10,545 10,300
 Денис Дмитриев (РУС)

Пласман од 5. до 8. место[уреди | уреди извор]

Име Време Прос. брзина (км/ч) Место
 Денис Дмитриев (РУС) 10,340 69,632 5
 Џими Воткинс (САД) 6
 Роберт Ферстеман (ГЕР) 7
 Азизулхасни Аванг (МАЛ) 8

Полуфинале[уреди | уреди извор]

Натпревар 1
Име Време (1. трка) Време (2. трка)
 Џејсон Кени (ВБР) 10,159 10,166
 Нјисан Филип (ТРИ)

Натпревар 2
Име Време (1. трка) Време (2. трка)
 Грегори Боже (ФРА) 10,358 10,268
 Шејн Перкинс (АВС)

Финале[уреди | уреди извор]

Натпревар за бронзениот медал
Име Време (1. трка) Време (2. трка) Место
 Нјисан Филип (ТРИ) 4
 Шејн Перкинс (АВС) 10,489 10,297 3
Натпревар за златниот медал
Име Време (1. трка) Време (2. трка) Место
 Џејсон Кени (ВБР) 10,232 10,308 1
 Грегори Боже (ФРА) 2

Наводи[уреди | уреди извор]