Велосипедизам на Летните олимписки игри 2012 - омниум за жени

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Велосипедизам на
Летните олимписки игри 2012
Друмски велосипедизам
Cycling (road) pictogram.svg
Друмска трка   мажи   жени
Хронометар мажи жени
Велодромски велосипедизам
Cycling (track) pictogram.svg
Спринт мажи жени
Екипен спринт мажи жени
Кеирин мажи жени
Екипна потера мажи жени
Омниум мажи жени
Планински велосипедизам
Cycling (mountain biking) pictogram.svg
Крос-кантри мажи жени
BMX
Cycling (BMX) pictogram.svg
BMX мажи жени

Омниум за жени на Летните олимписки игри 2012 во Лондон се одржал на лондонскиот велопарк на 6 и 7 август.[1]

Лора Трот од Велика Британија го освоила златниот медал. Сара Хамер од САД го освоила среброто, а Австралијката Анет Едмондсон бронзата.

Начин на натпреварување[уреди | уреди извор]

Натпреварувањето во омниум се состоело од шест дисциплини, преку систем на бодување.[2]

  • Трка на време: индивидуален хронометар на 200 метри со „летечки старт“.
  • Бодовна трка: бодовна трка на 20 километри, со добивање бодови за средните спринтови, како и за вкупниот резултат.
  • Елиминациска трка: трка каде во секој спринт (секој по два круга) отпаѓа последниот возач.
  • Индивидуална потера: трка од 3 километри, победникот е оној со најдобро време.
  • Скреч трка: трка од 10 километри, каде сите возачи се натпреваруваат заедно и оној кој прв ќе ја помине целта, победува.
  • Хронометар: хронометар од 500 метри, каде двајца возачи (започнувајќи на спротивните страни на велодромот) возат заедно.

Распоред[уреди | уреди извор]

Сите времиња се според UTC+01:00

Датум Време Коло
Понеделник, 6 август 2012 16:10
17:05
18:20
Трка на време
20 км бодовна трка
Елиминациска трка
Вторник, 7 август 2012 10:15
16:10
16:50
3 км индивидуална потера
10 км скреч трка
500 метри хронометар

Крајни резултати[уреди | уреди извор]

Место Возач ФЛ ПР ЕР ИП СР ТТ Вкупно
 Златен  Лаура Трот (ВБР) 1 10 1 2 3 1 18
 Сребрен  Сара Хамер (САД) 5 5 2 1 2 4 19
 Бронзен  Анет Едмондсон (АВС) 3 11 3 4 1 2 24
4  Тара Вајтен (КАН) 7 3 8 3 6 10 37
5  Жолин д’Хоре (БЕЛ) 10 4 6 8 5 12 45
6  Кирстен Вилд (ХОЛ) 4 16 5 6 4 15 50
7  Јо Кисановски (НЗЛ) 16 7 7 11 7 7 55
8  Марлис Мехијас (КУБ) 8 12 9 9 14 5 57
9  Тацијана Шаракова (БЛР) 12 2 15 5 12 13 59
10  Евгенија Ромањута (РУС) 15 6 4 10 10 16 61
11  Малгожата Војтира (ПОЛ) 13 1 10 12 13 14 63
12  Хуанг Ли (КИН) 9 15 16 13 8 6 67
13  Леире Олаберија (ШПА) 6 13 12 14 16 8 69
14  Клара Санчез (ФРА) 2 18 13 18 18 3 72
15  Ле Мин-Хие (КОР) 14 14 11 15 9 11 74
16  Марија Луиза Кале (КОЛ) 18 8 14 7 11 18 76
17  Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 11 17 17 16 15 9 85
18  Анхи Гонзалез (ВЕН) 17 9 18 17 17 17 95

ФЛ: Трка на време. ПР: Бодовна трка. ЕР: Елиминациска трка.
ИП: 3 км индивидуална потера. СР: Скреч трка. ТТ: 500 м хронометар.

Резултати од дисциплините[уреди | уреди извор]

Трка на време[уреди | уреди извор]

Место Возач Време
1  Лаура Трот (ВБР) 14,057
2  Клара Санчез (ФРА) 14,058
3  Анет Едмондсон (АВС) 14,261
4  Кирстен Вилд (ХОЛ) 14,335
5  Сара Хамер (САД) 14,369
6  Леире Олаберија (ШПА) 14,463
7  Тара Вајтен (КАН) 14,516
8  Марлис Мехијас (КУБ) 14,554
9  Хуанг Ли (КИН) 14,571
10  Жолин д’Хоре (БЕЛ) 14,594
11  Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 14,662
12  Тацијана Шаракова (БЛР) 14,701
13  Малгожата Војтира (ПОЛ) 14,754
14  Ле Мин-Хие (КОР) 14,793
15  Евгенија Ромањута (РУС) 14,909
16  Јо Кисановски (НЗЛ) 14,924
17  Анхи Гонзалез (ВЕН) 15,115
18  Марија Луиза Кале (КОЛ) 15,559

Бодовна трка[уреди | уреди извор]

Место Возач Кругови Бодови
1  Малгожата Војтира (ПОЛ) 1 34
2  Тацијана Шаракова (БЛР) 1 28
3  Тара Вајтен (КАН) 1 28
4  Жолин д’Хоре (БЕЛ) 1 25
5  Сара Хамер (САД) 1 25
6  Евгенија Ромањута (РУС) 1 24
7  Јо Кисановски (НЗЛ) 1 22
8  Марија Луиза Кале (КОЛ) 1 22
9  Анхи Гонзалез (ВЕН) 1 20
10  Лаура Трот (ВБР) 0 14
11  Анет Едмондсон (АВС) 0 10
12  Марлис Мехијас (КУБ) 0 4
13  Леире Олаберија (ШПА) 0 3
14  Ле Мин-Хие (КОР) 0 3
15  Хуанг Ли (КИН) 0 2
16  Кирстен Вилд (ХОЛ) 0 2
17  Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 0 2
18  Клара Санчез (ФРА) 0 0

Елиминациска трка[уреди | уреди извор]

Место Возач
1  Лаура Трот (ВБР)
2  Сара Хамер (САД)
3  Анет Едмондсон (АВС)
4  Евгенија Ромањута (РУС)
5  Кирстен Вилд (ХОЛ)
6  Жолин д’Хоре (БЕЛ)
7  Јо Кисановски (НЗЛ)
8  Тара Вајтен (КАН)
9  Марлис Мехијас (КУБ)
10  Малгожата Војтира (ПОЛ)
11  Ле Мин-Хие (КОР)
12  Леире Олаберија (ШПА)
13  Клара Санчез (ФРА)
14  Марија Луиза Кале (КОЛ)
15  Тацијана Шаракова (БЛР)
16  Хуанг Ли (КИН)
17  Хсиао Меи-Ју (ТПЕ)
18  Анхи Гонзалез (ВЕН)

Индивидуална потера[уреди | уреди извор]

Место Возач Време
1  Сара Хамер (САД) 3:29,554
2  Лаура Трот (ВБР) 3:30,547
3  Тара Вајтен (КАН) 3:31,114
4  Анет Едмондсон (АВС) 3:35,958
5  Тацијана Шаракова (БЛР) 3:38,301
6  Кирстен Вилд (ХОЛ) 3:39,741
7  Марија Луиза Кале (КОЛ) 3:40,349
8  Жолин д’Хоре (БЕЛ) 3:41,495
9  Марлис Мехијас (КУБ) 3:41,897
10  Евгенија Ромањута (РУС) 3:42,301
11  Јо Кисановски (НЗЛ) 3:44,971
12  Малгожата Војтира (ПОЛ) 3:45,083
13  Хуанг Ли (КИН) 3:45,610
14  Леире Олаберија (ШПА) 3:46,317
15  Ле Мин-Хие (КОР) 3:46,871
16  Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 3:49,051
17  Анхи Гонзалез (ВЕН) 3:54,926
18  Клара Санчез (ФРА) 3:56,800

Скреч трка[уреди | уреди извор]

Место Возач Кругови
1  Анет Едмондсон (АВС) 0
2  Сара Хамер (САД) 0
3  Лаура Трот (ВБР) 0
4  Кирстен Вилд (ХОЛ) 0
5  Жолин д’Хоре (БЕЛ) 0
6  Тара Вајтен (КАН) 0
7  Јо Кисановски (НЗЛ) 0
8  Хуанг Ли (КИН) 0
9  Ле Мин-Хие (КОР) 0
10  Евгенија Ромањута (РУС) 0
11  Марија Луиза Кале (КОЛ) 0
12  Тацијана Шаракова (БЛР) 0
13  Малгожата Војтира (ПОЛ) 0
14  Марлис Мехијас (КУБ) 0
15  Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 0
16  Леире Олаберија (ШПА) 0
17  Анхи Гонзалез (ВЕН) 0
18  Клара Санчез (ФРА) 0

Хронометар[уреди | уреди извор]

Место Возач Време
1  Лаура Трот (ВБР) 35,110
2  Анет Едмондсон (АВС) 35,140
3  Клара Санчез (ФРА) 35,451
4  Сара Хамер (САД) 35,900
5  Марлис Мехијас (КУБ) 35,912
6  Хуанг Ли (КИН) 36,315
7  Јо Кисановски (НЗЛ) 36,360
8  Леире Олаберија (ШПА) 36,393
9  Хсиао Меи-Ју (ТПЕ) 36,482
10  Тара Вајтен (КАН) 36,509
11  Ле Мин-Хие (КОР) 36,547
12  Жолин д’Хоре (БЕЛ) 36,585
13  Тацијана Шаракова (БЛР) 36,748
14  Малгожата Војтира (ПОЛ) 36,790
15  Кирстен Вилд (ХОЛ) 37,152
16  Евгенија Ромањута (РУС) 37,308
17  Анхи Гонзалез (ВЕН) 37,578
18  Марија Луиза Кале (КОЛ) 37,937

Наводи[уреди | уреди извор]