Велосипедизам на Летните олимписки игри 2012 - омниум за мажи

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Велосипедизам на
Летните олимписки игри 2012
Друмски велосипедизам
Cycling (road) pictogram.svg
Друмска трка   мажи   жени
Хронометар мажи жени
Велодромски велосипедизам
Cycling (track) pictogram.svg
Спринт мажи жени
Екипен спринт мажи жени
Кеирин мажи жени
Екипна потера мажи жени
Омниум мажи жени
Планински велосипедизам
Cycling (mountain biking) pictogram.svg
Крос-кантри мажи жени
BMX
Cycling (BMX) pictogram.svg
BMX мажи жени

Омниум за мажи на Летните олимписки игри 2012 во Лондон се одржал на лондонскиот велопарк на 4 и 5 август.[1]

Ласе Норман Хансен од Данска го освоил златниот медал. Французинот Брајан Коквар го освоил среброто, а Ед Кленси од Велика Британија бронзата.

Начин на натпреварување[уреди | уреди извор]

Натпреварувањето во омниум се состоело од шест дисциплини, преку систем на бодување.[2] Во случај на еднаков број на бодови, се сметаат бодовите од хронометарот.

  • Трка на време: индивидуален хронометар на 200 метри со „летечки старт“.
  • Бодовна трка: бодовна трка на 30 километри, со добивање бодови за средните спринтови, како и за вкупниот резултат.
  • Елиминациска трка: трка каде во секој спринт (секој по два круга) отпаѓа последниот возач.
  • Индивидуална потера: трка од 4 километри, победникот е оној со најдобро време.
  • Скреч трка: трка од 16 километри, каде сите возачи се натпреваруваат заедно и оној кој прв ќе ја помине целта, победува.
  • Хронометар: хронометар од 1 километри, каде двајца возачи (започнувајќи на спротивните страни на велодромот) возат заедно.

Распоред[уреди | уреди извор]

Сите времиња се според UTC+01:00

Датум Време Коло
Сабота, 4 август 2012 10:25
17:00
18:25
Трка на време
30 км бодовна трка
Елиминациска трка
Недела, 5 август 2012 10:00
17:00
18:10
4 км индивидуална потера
15 км скреч трка
1 км хронометар

Крајни резултати[уреди | уреди извор]

Место Возач ФЛ ПР ЕР ИП СР ТТ Вкупно
 Златен  Ласе Норман Хансен (ДАН) 4 2 12 1 6 2 27
 Сребрен  Брајан Коквар (ФРА) 5 4 1 12 3 4 29
 Бронзен  Ед Кленси (ВБР) 1 11 5 2 10 1 30
4  Роџер Клуге (ГЕР) 11 1 7 5 4 5 33
5  Глен О’Ши (АВС) 3 8 3 3 14 3 34
6  Елија Вивијани (ИТА) 6 5 2 7 5 9 34
7  Шејн Арчболд (НЗЛ) 2 15 6 6 13 6 48
8  Закари Бел (КАН) 7 13 10 8 1 10 49
9  Елој Теруел (ШПА) 14 3 17 9 2 14 59
10  Хуан Аранго (КОЛ) 8 17 13 4 11 7 60
11  Чо Хо-сунг (КОР) 12 10 9 13 8 8 60
12  Боби Ли (САД) 10 12 8 11 7 13 61
13  Мартин Ирвин (ИРС) 9 6 15 14 9 11 64
14  Валтер Перез (АРГ) 17 7 4 15 12 17 72
15  Гејс ван Хуке (БЕЛ) 13 9 18 10 15 12 77
16  Чои Ки Хо (ХКГ) 15 14 11 17 17 15 89
17  Карлос Линарез (ВЕН) 16 16 14 16 18 16 96
18  Луис Мансилја (ЧИЛ) 18 18 16 18 16 18 104

ФЛ: 200 м трка на време. ПР: Бодовна трка. ЕР: Елиминациска трка.
ИП: 4 км индивидуална потера. СР: Скреч трка. ТТ: 1 км хронометар.

Резултати од дисциплините[уреди | уреди извор]

Трка на време[уреди | уреди извор]

Место Возач Време
1  Ед Кленси (ВБР) 12,556
2  Шејн Арчболд (НЗЛ) 13,112
3  Глен О’Ши (АВС) 13,222
4  Ласе Норман Хансен (ДАН) 13,236
5  Брајан Коквар (ФРА) 13,347
6  Елија Вивијани (ИТА) 13,359
7  Закари Бел (КАН) 13,406
8  Хуан Аранго (КОЛ) 13,469
9  Мартин Ирвин (ИРС) 13,504
10  Боби Ли (САД) 13,559
11  Роџер Клуге (ГЕР) 13,571
12  Чо Хо-сунг (КОР) 13,614
13  Гејс ван Хуке (БЕЛ) 13,633
14  Елој Теруел (ШПА) 13,655
15  Чои Ки Хо (ХКГ) 13,659
16  Карлос Линарез (ВЕН) 13,863
17  Валтер Перез (АРГ) 14,036
18  Луис Мансилја (ЧИЛ) 14,270

Бодовна трка[уреди | уреди извор]

Место Возач Кругови Бодови
1  Роџер Клуге (ГЕР) 3 79
2  Ласе Норман Хансен (ДАН) 2 59
3  Елој Теруел (ШПА) 2 55
4  Брајан Коквар (ФРА) 2 51
5  Елија Вивијани (ИТА) 2 47
6  Мартин Ирвин (ИРС) 2 47
7  Валтер Перез (АРГ) 1 26
8  Глен О’Ши (АВС) 1 25
9  Гејс ван Хуке (БЕЛ) 1 23
10  Чо Хо-сунг (КОР) 1 20
11  Ед Кленси (ВБР) 0 18
12  Боби Ли (САД) 0 8
13  Закари Бел (КАН) 0 4
14  Шејн Арчболд (НЗЛ) 0 3
15  Чои Ки Хо (ХКГ) 0 3
16  Карлос Линарез (ВЕН) −1 −18
17  Хуан Аранго (КОЛ) −1 −18
18  Луис Мансилја (ЧИЛ) −2 −40

Елиминациска трка[уреди | уреди извор]

Место Возач
1  Брајан Коквар (ФРА)
2  Елија Вивијани (ИТА)
3  Глен О’Ши (АВС)
4  Валтер Перез (АРГ)
5  Ед Кленси (ВБР)
6  Шејн Арчболд (НЗЛ)
7  Роџер Клуге (ГЕР)
8  Боби Ли (САД)
9  Чо Хо-сунг (КОР)
10  Закари Бел (КАН)
11  Чои Ки Хо (ХКГ)
12  Ласе Норман Хансен (ДАН)
13  Хуан Аранго (КОЛ)
14  Карлос Линарез (ВЕН)
15  Мартин Ирвин (ИРС)
16  Луис Мансилја (ЧИЛ)
17  Елој Теруел (ШПА)
18  Гејс ван Хуке (БЕЛ)

Индивидуална потера[уреди | уреди извор]

Место Возач Време
1  Ласе Норман Хансен (ДАН) 4:20,674
2  Ед Кленси (ВБР) 4:20,853
3  Глен О’Ши (АВС) 4:24,811
4  Хуан Аранго (КОЛ) 4:25,477
5  Роџер Клуге (ГЕР) 4:25,554
6  Шејн Арчболд (НЗЛ) 4:26,581
7  Елија Вивијани (ИТА) 4:28,499
8  Закари Бел (КАН) 4:29,411
9  Елој Теруел (ШПА) 4:29,874
10  Гејс ван Хуке (БЕЛ) 4:29,992
11  Боби Ли (САД) 4:30,127
12  Брајан Коквар (ФРА) 4:30,780
13  Чо Хо-сунг (КОР) 4:32,382
14  Мартин Ирвин (ИРС) 4:32,948
15  Валтер Перез (АРГ) 4:33,532
16  Карлос Линарез (ВЕН) 4:36,477
17  Чои Ки Хо (ХКГ) 4:38,707
18  Луис Мансилја (ЧИЛ) 4:53,230

Скреч трка[уреди | уреди извор]

Место Возач Кругови
1  Закари Бел (КАН) 0
2  Елој Теруел (ШПА) 0
3  Брајан Коквар (ФРА) 0
4  Роџер Клуге (ГЕР) 0
5  Елија Вивијани (ИТА) 0
6  Ласе Норман Хансен (ДАН) 0
7  Боби Ли (САД) 0
8  Чо Хо-сунг (КОР) 0
9  Мартин Ирвин (ИРС) 0
10  Ед Кленси (ВБР) −1
11  Хуан Аранго (КОЛ) −1
12  Валтер Перез (АРГ) −1
13  Шејн Арчболд (НЗЛ) −1
14  Глен О’Ши (АВС) −1
15  Гејс ван Хуке (БЕЛ) −1
16  Карлос Линарез (ВЕН) −1
17  Чои Ки Хо (ХКГ) −1
18  Луис Мансилја (ЧИЛ) −1

Хронометар[уреди | уреди извор]

Место Возач Време
1  Ед Кленси (ВБР) 1:00,981
2  Ласе Норман Хансен (ДАН) 1:02,314
3  Глен О’Ши (АВС) 1:02,513
4  Брајан Коквар (ФРА) 1:03,078
5  Роџер Клуге (ГЕР) 1:03,144
6  Шејн Арчболд (НЗЛ) 1:03,290
7  Хуан Аранго (КОЛ) 1:03,793
8  Чо Хо-сунг (КОР) 1:04,150
9  Елија Вивијани (ИТА) 1:04,239
10  Закари Бел (КАН) 1:04.328
11  Мартин Ирвин (ИРС) 1:04,558
12  Гејс ван Хуке (БЕЛ) 1:04,748
13  Боби Ли (САД) 1:04,853
14  Елој Теруел (ШПА) 1:05,463
15  Чои Ки Хо (ХКГ) 1:06,071
16  Карлос Линарез (ВЕН) 1:06,773
17  Валтер Перез (АРГ) 1:07,523
18  Луис Мансилја (ЧИЛ) 1:08,517

Наводи[уреди | уреди извор]