Вариска империја

Од Википедија — слободната енциклопедија
Империја Тиванаку-Вари
Tiwanaku-Wari

 

500 – 1100
 

Местоположба на Империја Тиванаку-Вариe
Империја Вари
Местоположба на Вари и Тиванаку
Главен град Вари
Јазици Ајмарски јазик и други.
Уредување Неукажано
Историски период пред-колумбиски
 -  Основана 500
 -  Замрела 1100

Вариската империја била политичка формација која била создадена во 500 година во централните и северните висорамнини во Перу.

Империја или не?[уреди | уреди извор]

Во научната јавност постои дебата за тоа дали оваа политичка едница била империја или не. Некои тврдат дека таа била империја, додека други како на пример Рут Шади тврдат дека Вари не била империја, туку економска мрежа помеѓу градовите со доминантно вариско население.

Администрација[уреди | уреди извор]

Иако Варите имале силна и значајна организациска и административна моќ, сепак не е јасно кое било потеклото на политичката форма. Оваа политичка формација траела до 1100 година и набрзо пропаднала, најверојатно како резултат на драстични промени во регионот.

Поврзано[уреди | уреди извор]