Прејди на содржината

Битка кај Петра

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Петра
Дел од the Грчка војна за независност
Датум 26 јули –28 јули 1829
Место Петра, Беотија, Грција
Исход Грчка победа
Завојувани страни
Грција Грчки револуционери Османлиско Царство Османлиско Царство
Команданти и водачи
Грција Деметриос Испилантис Османлиско Царство Аслан Бег
Сила
2,000 7,000
Жртви и загуби
10 мртви, 12 повредени неколку стотици

Битката кај Петра претставува последната битка во Грчката војна за независност. До летото 1829, Пелопонез, делови од централна Грција и неколку острови биле ослободени од страна на грчките револуционерни сили. Мировниот договор меѓу Високата Порта и револуционерите бил неминовен, но исто така станало и јасно дека наскоро треба да се создаде грчката држава која ќе се состои од ослободените земји. Во август, Аслан бег и Осман Ага тргнале од Атина со сила од 7.000 војници, за да се борат против Русите во Тракија. Грчката армија, под раководство на Димитрос Испилантис го чекал во Петра. Во битката, грците имале загуби од околу десетина војници наспроти стотина на Османлиите. По ова, Османлиската војска се повлекла. По само неколку дена било потпишано примирје.