Битка кај Дервенакија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Дервенакија
Дел од the Грчка војна за независност
Датум 26 - 28 јули 1822
Место Дервенакија, Пелопонез, Грција
Исход Грчка победа
Завојувани страни
Грција Грчки револуционери  Османлиско Царство
Команданти и водачи
Теодорос Колокотронис
Никитарас
Деметриос Ипсилантис
Папафлесас
Махмуд Драмали Паша
Сила
8,000-10,000 вонредни војници 30,000 вклучувајќи 6,000 коњаница
Жртви и загуби
непознато повеќе од 20.000

Битката кај Дервенакија се водела помеѓу грчките револуционери и Османлиите и претставува дел од Грчката војна за независност. Битката се одвила на 28 јули 1822 година, по чиј крај Грците издвојувале голема победа.

По смртта на Али Паша, Османлиските сили се упатиле кон југ, каде веќе Грците имале неколку успешни востанија започнати уште од 1821 година. Османлиската војска броела околу 30.000 војници и уште 6.000 коњаници предводена од страна на Махмуд Драмали Паша. Главната цел на Османлиите била повторното враќање на градот Триполи по масакрот во градот. Во битката, Османлиите доживеале голем пораз кој бил од огромно значење за Грчката револуција.

Наводи[уреди | уреди извор]