Прејди на содржината

Битка кај Аламана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Аламана
Дел од Грчката војна за независност

Битка кај Аламана од Зографос.
Датум 22 април 1821 година
Место Термопили, Османлиска Империја
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
Грчки револуционери Османлиска Империја
Команданти и водачи
Атанасиос Дијакос , Димитриос Панургијас, Јанис Диовуниотис Омер Вриони
Сила
1,500 нередовни 9,000 војници
Жртви и загуби
непознато непознато

Битката кај Аламана се водела помеѓу Грците и Османлиите и претставува дел од Грчката војна за независност во април 1821 година.

Битка[уреди | уреди извор]

Омер Бриони, којшто бил командант на турската армија, со околу 800 војници се упатил кон Тесалија за да го задуши бунтот кој избувнал на Пелопонез. Атанасиос Дијакос, Димитриос Панургијас и Јанис Диовуниотис со своите чети, кои броеле околу 1500 востаници, зазеле позиција кај реката Аламана, во близина на Термопили.

Воениот напад на Омер Бриони го принудиле на Димитриос Панургиас и Јанис Диовуниотис да се повлечат, додека пак Атанасиос Дијакос останал сам. По неколку часа, неговата чета доживеала пораз.

Смртта на Диакос[уреди | уреди извор]

Во битката, Дијакос бил заробен и однесен кај Омер Вриони, каде бил застрелан во ногата. Бриони му понудил да стане офицер во неговата војска, на кое Дијакос одговорил:

"Јас сум роден Грк и ќе умрам како Грк".

По ова, тој бил убиен.

Значење[уреди | уреди извор]

И покрај поразот на Грците, смртта на Дијакос на грчката национална кауза и осигурила голем јунак на кој дешешните Грци се гордеат.