Битка кај Самос (1824)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Самос
Дел од Грчка војна за независност
Датум 5 август 1824
Место Самос
Исход Грчка победа
Завојувани страни
Грција Грчка морнарица Османлиска морнарица
Команданти и водачи
Georgios Sachtouris
Андреас Вокос Миаоулос
Коха Мехмед Хусрев Паша
Сила
16 22

Битката кај Самос (грчки: Ναυμαχία της Σάμου) претставува поморска битка кај грчкиот остров самос и е дел од Грчката војна за независност. По победата во Псара, османлиската армија покренала нови походи, главно кон освојување на островите.

Битката се случила на 5 август 1824 година во која грчките револуционери издвојувале победа. Османлиите никогаш повеќе не го зазеле островот. Во времето на Балканските војни, на островот било создадено Кнежевство Самос.