Битка кај Фалерон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Фалерон
Дел од Грчката војна за независност

Караискакис пристигнува кај Фалерон од Константинос Воланакис
Датум 24 април 1827
Место блиску Атина
Исход Османлиска победа
Завојувани страни
 Грција  Османлиско Царство
Команданти и водачи
Томас Кохрејн
Ричард

commander2=Мехмед Решид Паша

Сила
3,000 Непознато (неколку коњаници)
Жртви и загуби
2,000 Непознато

Битката кај Фалерон се водела помеѓу Грците и Османлиите и претставува дел од Грчката војна за независност. Битката се одвила на 24 април 1827 година. Грчките сили биле ставени под опсада во внатрешноста на акрополот во Атина, од страна на Мехмед Решид Паша. Грчките револуционери очајно се обидувале да ја разбијат опсадата на Османлиите.

Англискиот лорд Томас Кохрејн и Ричард биле команданти на Грците. Грчките револуционери броеле околу 3.000 војници. Планот на Грците бил да ја пробијат опсадата и по можност да се побара помош од Пиреја. Мехмед Решид Паша сепак бил запознаен со планот на револуционерите. Грчките револуционери биле нападнати од страна на османлиската коњаница. Грците изгубиле околу 2.000 војници. Неколку војници биле пренесени кон брегот под придружба на француската војска. По овој пораз, единствено Мани останал во рацете на револуционерите, како место кое излегува на брегот. Подоцна, истата година, Руската Империја, Франција и Велика Британија ја уништиле турската флота во Битката кај Наварино.