Битка кај Долијана

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Долијана
Дел од Грчка војна за независност
Датум 18 мај 1821
Место Долијана, Грција
Исход грчка победа
Завојувани страни
Greek Revolution flag.svg Грчки револуционери Fictitious Ottoman flag 2.svg Османлиско Царство
Команданти и водачи
Greek Revolution flag.svg Никитас Стамателопоулос Fictitious Ottoman flag 2.svg непознато
Сила
200 2.000
Жртви и загуби
3 загинати 300 загинати

Битката кај Долијана се водела помеѓу Грците и Османлиите и претставува дел од Грчката војна за независност на 18 мај 1821 година. На чело на грчките востаници бил Никитас Стамателопоулос, чија чета броела околу 200 војници.

И покрај тоа што Грците било во помал број, сепак успеале да убиат околу 300 турски војници и да заробат исто така поголем број од нив.