Прва опсада на Месолонги

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Прва опсада на Мисолонги)
Опсада на Мисолонги
Дел од Грчката војна за независност
Датум октомври - 25 декември 1822
Место Месолонги, Грција
Исход Победа на грците
Завојувани страни
Flag of Greece (1822-1978).svg Грчки револуционери Fictitious Ottoman flag 2.svg Османлиско Царство
Команданти и водачи
Flag of Greece (1822-1978).svg Александрос Маврокордатос
Flag of Greece (1822-1978).svg Марко Бочар
Flag of Greece (1822-1978).svg Атанасиос Разикотсикас
Fictitious Ottoman flag 2.svg Омер Бриени
Fictitious Ottoman flag 2.svg Решид Мехмед Паша
Fictitious Ottoman flag 2.svg Јусуф Паша
Сила
2,000 10,000-12,000

Првата опсада на Месолонги претставувала обид од страна на османлиските сили да го заземат градот Месолонгина Пелопонез. Битката се водела од месец октомври до 25 декември 1822 година, и претставува дел од Грчката војна за независност.

Омер Вриони првично се обидел градот да го зазеде преку преговори, чија идеја не била прифатена од страна на Решид Мехмед Паша и Јусуф Паша. Грците настојувале преговорите да продолжат бидејќи во најголема мера тоа им одговарало. На 8 ноември по морски пат пристигнале околу 1.500 грчки војници. Откако Турците ја увиле својата грешка, битката се разгорила. По еден месец бомбардирање, главниот османлиски напад се случил на 24 декември пред Божик. Сепак, нападот бил неуспешен, по кое Османлиите на 31 декември се повлекле.

Опсадата била прва од вкупно трите над градот.