Битка кај Картен

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Картен
Дел од Византиско-арапски војни
Муслиманско освојување на Сирија
Датум јуни 634
Место Сирија
Исход муслиманска победа
Завојувани страни
Праведен Калифат Гасаниди
Команданти и водачи
Халид ибн ал-Валид непознато
Сила
9,000 10,000
Жртви и загуби
малкумина непознато, поголемо од муслиманите.

Битката кај Картен се одвила во јануари 634 година помеѓу силите на Гасанидите како сојузници наВизантија и Праведниот Калифат. Битката е дел од Византиско-арапските војни и Муслиманското освојување на Сирија, а завршила со победа на Праведниот Калифат.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]