Прејди на содржината

Битка кај Вескера

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Вескера
Дел од Арабјанско освојување на Северна Африка
и римско-арапските војни
Датум 682 н.е.
Место Табудеос, близу Вескера
Исход Берберска и римска победа
Завојувани страни
Омеидски Калифат Римска Империја,
Бербери
Команданти и водачи
Угба ибн Нафи 
Абу ал-Мухаџир Динар 
Кекилиј
Сила
300[1] 5,000-7,000
Жртви и загуби
Многу тешки Ниски

Битката кај Вескера (современа Бискра во Алжир) била водена во 682 или 683 година помеѓу Берберите на кралот Кекилиј и нивните римски сојузници од Картагинскиот Егзархат против омеидската арапска војска под водство на Укба ибн Нафи (основач на Кајруан).[2] Укба ибн Нафи ги водел своите луѓе во експедиција низ северна Африка, на крајот достигнувајќи кај Атлантскиот Океан и марширајќи на југ до реките Драа и Сус. По враќањето, тој бил заседен од берберско-римската коалиција кај Техуда (Табудеос) јужно од Вескера, поразен и убиен. Како резултат на овој уништувачки пораз, Арапите биле протерани од областа на современ Тунис за една деценија.[1]

  1. 1,0 1,1 Conant, Jonathan (2012). Staying Roman : conquest and identity in Africa and the Mediterranean, 439-700. Cambridge New York: Cambridge University Press. стр. 280–281. ISBN 0521196973.
  2. McKenna, Amy (2011). The History of Northern Africa. Britannica Educational Publishing. стр. 40. ISBN 1615303189.