Прејди на содржината

Битка кај Марџ Рахит (634)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Битка кај Марџ Рахит
Дел од Византиско-арапски војни
Муслиманско освојување на Сирија
Датум јули 634
Место Сирија
Исход муслиманска победа
Завојувани страни
Праведен Калифат Гасаниди
Команданти и водачи
Халид ибн ал-Валид непознато
Сила
9000 15,000+
Жртви и загуби
малкумина малкумина

Битката кај Марџ Рахит се одвила во јули 634 година помеѓу силите на Гасанидите поддржани од Византија и Праведниот Калифат на територијата на денешна Сирија. Битката е дел од Византиско-арапските војни и Муслиманското освојување на Сирија, а завршила со победа на Праведниот Калифат.

На чело на муслиманската армија бил Халид ибн ал-Валид со сила од околу 9,000 војници, додека христијанскиот сојуз имал над 15,000 војници. Според изворите, муслиманскиот напад над градот започнал на некој голем верски празник на Гасанидите.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]