Багрем

Од Википедија — слободната енциклопедија

Багремот (Robinia pseudoacacia) е листопадно дрво кое припаѓа на родот Robinia. Потекнува од југоисточниот дел на САД, но опсегот на овој вид е проширен во Северна Америка, Европа и Азија. Во некои области се смета за инвазивен вид.

Опис на растението[уреди | уреди извор]

Коренот е добро развиен.

Едно дрво може да порасне до 25м, а пречникот на гранките на дрвото може да биде до 50м. Кората е темно кафеава и избраздена. Ластарите се долги и грмушести, црвеникаво-кафеави, мазни и сјајни и рамномерно ребрести. На нив има парови спирално наредени триаголни трња, кои се големи, силни и зашилени. Помеѓу двата трна има пупки кои се така заштитени. Крошната на дрвото е воздушеста, кружна или долгнавеста во форма.

Листовите се чудно шилести и се состојат од 9-12 елипсовидни листови, 2-6 см.долги и 1-3см широки на 1-4 долги ливчиња. Самиот лист е долг 10-30см.

Цветовите во групи од 15 до 20 формираат висечки групирани соцветија долги до 20 см. Убаво мирисаат и медоносни се. Цвета од април (ако времето е потопло) до мај или јуни.[1]

Плодот е сплескана и гола мешунка со темно кафеава боја, долга преку 10см и широка скоро 2см.[2] . Стебленцето на плодот е кратко. Во мешунката има 4-10 семиња. Семето е во облик на бубрег, должина од 2-3см, темно кафеаво и може да има дамки, со тврдо семе кое тешко продира за ртење.

Површина[уреди | уреди извор]

Во Северна Америка расте во Пенсилванија, во Апалачките планини до северна Џорџија, во јужен Илиноис, југозападна Индијана и Арканзас. За прв пат бил донесен во Европа во Франција на почетокот на 17 век.[2] .Доста е распространет и во Македонија.

Важност[уреди | уреди извор]

Багремот е многу важен за пчеларството, бидејќи пчелите создаваат ран мед со собирање полен од неговите миризливи цветови. Багремовиот мед е еден од најценетите видови на мед.[3]

Ниските гранки и ластарите од багремот се омилена храна на козите. Сувиот лист од багрем се користи како храна за помалите домашни животни ( овци, кози ), во зима. Како технички материјал се користи багремовото дрво, најчесто за изработка на огради, но за изработка на покривни конструкции и колци (столбови) за перголи, при одгледување овошни насади, малини и капини. Во градежништвото се користи и за правење паркет кој има убава жолта боја. Багремот е исто така многу квалитетно огревно дрво.

Одгледување[уреди | уреди извор]

Се приспособува на секаков вид на земјиште, па со овој тип на дрва се пошумуваат површини, како што се песочник и поројни подрачја, но и голи површини. Има чести и разновидни намени во хортикултурата, на пример за дрвореди или жива ограда.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. „Багрем – за што се' е добро?“. tocka.com.mk. Посетено на 2022-03-12.
  2. 2,0 2,1 Диклић Н. 1753 У: Јосифовић М (.) 1972. Флора СР Србије . САНУ: Београд.
  3. „Цветот од багрем и храни и лекува“. Kurir.mk. Архивирано од изворникот на 2023-01-23. Посетено на 2022-03-12.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Шилиќ, Ч. 1990 година Декоративни дрвја и грмушки. Институт за учебници и наставни средства : Белград.
  • Петровиќ, Д. (1951): Странски видови дрвја (егзотика) во Србија. Српска академија на науките, специјални изданија на книги Белград.
  • ,Овановиќ, Б. (1985): Дендрологија. IV ревидирано издание. Универзитетот во Белград. Белиот град
  • Вукићевић, Е. (1996): Декоративна Дендрологија, Шумарски факултет, Универзитет во Белград, Белград
  • Грбиќ, М. (уредник) (2010): Инвазивни растенија во биотопи на Белград. Студија во рамките на проектот 21024 за технолошки развој: Екологија, мониторинг и технолошки процедури за контрола на инвазивни растенија во биотопите на Белград.
  • Колесников, А. Јас. (1974): Декоративна Дендрологија, Издавачка куќа Леснаја Промишленност, Москва.
  • Hightshoe, GL (1988): Native Trees Shrubs, and Vines for Urban and Rural America: A Planting Design Manual for Environmental Designers. ISBN 10: 0442232748 ISBN 13: 9780442232740, Издавач: Ван Ностранд Рајнхолд.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

https://nmd-zdravje.com/slatko-od-bagrem-dhem-od-bagrem-palachinki-i-pohuvan-bagrem/ Архивирано на 24 септември 2022 г.