Абдицирање

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Првото абдицирање на Наполеон, oддржано во Фонтенбло (дворец) на 4 април 1814 година

Абдицирање или абдикација (лат. abdicatio = одрекување, одбивање; од ab - од далеку, и dicare, да изјави, да прогласи како да не му припаѓа) е чин на откажување и истапување од официјална служба, особено од врховна служба во државата.

Во Римското право терминот, исто така, се применува за откажување од член на семејството, на пример откажување наследство на синот. Терминот обично се применува за монарси или оние кои официјално се крунисани.

Денес соодветниот израз за избрана или именувана функција е официјална оставка.

Познати абдицирања[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]