Санкт Петербург

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Санкт Петербург
Санкт-Петербург (рус.)
—  Федерален град  —

Знаме

Грб
Координати: 59°57′ СГШ 30°19′ ИГД / 
Политички статус
Земја  Русија
Федерален округ Северозападен[1]
Економски регион Северозападен[2]
Основан May 27, 1703[3]
Ден на Федерален град May 27[4]
Управа (март 2010)
 - Гувернер Георги Полтавченко
 - Законод. дом Законодавно собрание
 - Повелба Повелба на Санкт Петербург
Статистики
Површина [5]
 - Вкупна 1.439 км2
Место 82nd
Население (2010)[6]
 - Вкупно 4.848.700
 - Место 4th
 - Густина 336.949 /km2 (872,690 /sq mi)
 - Градска 100%
 - Селска 0%
Часовен појас [7]
ISO 3166-2 RU-SPE
Рег. таб. 78, 98, 178
Службени јазици руски[8]

Санкт Петербург (руски: Санкт-Петербург) — еден од најголемите градови во Русија основан од страна на царот Петар Велики во 1703 година. Изграден е на мочурливо земјиште, а за време на неговата изградба загинале илјадници луѓе. Овој град е создаден за да ја отвори Русија за Западот, а во текот на наредните два века тој ја заменил Москва како центар на политичкиот живот во Русија.

Низ неговата историја, градот го сменил своето име три пати. За време на Првата светска војна, неговото име е сменето во Петроград. Во советската ера пак, вториот по големина град во СССР го носел името на Ленин - Ленинград. По падот на комунизмот, на градот му е вратено првобитното име, Санкт Петербург, иако неговите жители нагалено го викаат само Петар (Питер).

Реката Нева течи низ поголемиот дел од центарот на градотНаводи[уреди]

  1. Президент Российской Федерации. Указ №849 от 13 мая 2000 г. «О полномочном представителе Президента Российской Федерации в федеральном округе». Вступил в силу 13 мая 2000 г. Опубликован: "Собрание законодательства РФ", №20, ст. 2112, 15 мая 2000 г. (Претседател на Руската Федерација. Указ #849 од 13 мај 2000 „За полномошниот претставник на Претседателот на Руската Федерација во еден федерален округ“. Стапил на сила 13 мај 2000).
  2. Госстандарт Российской Федерации. №ОК 024-95 27 декабря 1995 г. «Общероссийский классификатор экономических регионов. 2. Экономические районы», в ред. Изменения №5/2001 ОКЭР. (Државен стандард на Руската Федерација. #OK 024-95 27 декември 1995 „Општоруска класификација на економските региони. 2. Економски региони“, по измените на Амандман #5/2001 ОКЕР. ).
  3. Official website of St. Petersburg. St. Petersburg in Figures
  4. Законодательное Собрание Санкт-Петербурга. Закон №555-75 от 26 октября 2005 г. «О праздниках и памятных датах в Санкт-Петербурге», в ред. Закона №541-112 от 6 ноября 2008 г. (Legislative Assembly of Saint Petersburg. Law #555-75 од October 26, 2005 „On Holidays and Memorial Dates in Saint Petersburg“. ).
  5. Official website of St. Petersburg. Петербург в цифрах (St. Petersburg in Figures) (руски)
  6. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име 2010Census.
  7. Правительство Российской Федерации. Постановление №725 от 31 августа 2011 г. «О составе территорий, образующих каждую часовую зону, и порядке исчисления времени в часовых зонах, а также о признании утратившими силу отдельных Постановлений Правительства Российской Федерации». Вступил в силу по истечении 7 дней после дня официального опубликования. Опубликован: „Российская Газета“, №197, 6 сентября 2011 г. (Влада на Руската Федерација. Решение #725 од 31 август 2011 „За составот на териториите што го сочинуваат секој часовен појас и постапката за сметање на времето во часовните појаси, како и отповикувето на извесни Решенија на Владата на Руската Федерација“. Стапил на сила со истекот на 7 дена од официјалнотоо објавување).
  8. Службен на целата територија на Русија согласно Член 68.1 од Уставот на Русија.