Нихилизам

Од Википедија, слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Оваа статија се однесува на нихилизмот како философска школа. За политичкото и револуционерно движење во Русија, погледни Нихилистичко движење.

Нихилизам (од латински nihil, ништо) е философска школа која аргументира дека светот, минатото и сегашното постоење на човекот е без некоја цел, сврсисходност или некоја посебна вредност.

Нихилистите ги негираат вредностите на некои или сите социјални структури, власта и законот, нормите, вредностите и моралните принципи.