Национализам

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Национализмот се појавил во Европа во 19 век и претставувал општествено-политичко и културно движење на граѓанските класи кои што се бореле за будење на националната свест, за заштита на националните права и за создавање на национална држава.

Во поекстремни случаеви национализмот претставува идеолошки и политички израз на затворањето, самодоволноста и култот на сопствената нација што се карактеризира со национал и со потценување на правата и вредностите на другите нации.