Стеаринска киселина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Стеаринска киселина
Stearic acid.svg
Stearic-acid-3D-balls.png
Stearinsäure auf Uhrglas.jpg
Назнаки
57-11-4 Yes check.svgОк
3Д-модел (Jmol) Слика
PubChem 5281
Својства
Хемиска формула
Моларна маса 0 g mol−1
Густина 0.847 g/cm3 at 70 °C
Точка на топење
Точка на вриење
Показател на прекршување (nD) 1.4299
Дополнителни податоци
 Yes check.svgОк(што е ова?)  (провери)
Освен ако не е поинаку укажано, податоците се однесуваат на материјалите во нивната стандардна состојба (25 °C, 100 kPa)
Наводи

Стеаринската киселина е заситена масна киселина со 18 јаглеродна атоми. Солите и естрите на стеаринската киселина се нарекуваат стеарати.