Список на светско наследство во Кина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Ова е список на светско наследство на УНЕСКО во Кина. Кина има 57 локации на списокот и е втора на списокот веднаш зад Италија (59 локации) (Кина има една заедничка локација, Италија дели шест локации со други држави). Кина ја ратификувала Конвенцијата за заштита на светското културно и природно наследство на 12 декември 1985 година. Овие области сочинуваат некои од најважните делови од скапоцените и богати туристички ресурси на Кина.

Преглед[уреди | уреди извор]

Откако Кина се приклучила на Меѓународната конвенција за заштита на светското културно и природно наследство во 1985 година, до денес има 57 места на светско наследство, од кои 38 локалитети на културно наследство, 14 локалитети на природно наследство и 4 локалитети на културно и природно (мешано) наследство.

Покрај тоа, неколку кинески документи кои го документираат светското наследство се исто така регистрирани во Регистарот на светското паметење на УНЕСКО. Кина има и богато нематеријално културно наследство, од кои неколку се вклучени во списокот на УНЕСКО на ремек-дела на усното и нематеријалното наследство на човештвото.

Карта[уреди | уреди извор]

Карта на места на светско наследство во Кина. Обележени места околу Пекинг: 1. Кинески ѕид ; 2. Забранет Град ; 3. Џоукоудиан; 4. Летен дворец; 5. Небесен храм; 6. Гробници на династијата Минг ; 7. Источни гробници на династијата Чјинг; 8. Западни гробници на династијата Чјинг

Легенда: Културното наследство; Природно наследство; Мешано наследство


Места на светско наследство[уреди | уреди извор]

* = Места на културно светско наследство
† = Места на природно светско наследство
*† = Места на културно и природно наследство (мешано)
Англиско име

Македонско име
Слика Место Година на впишување Критериум Опис (поврзница на мрежната страница на УНЕСКО [1])
Imperial Palaces of the Ming and Qing Dynasties in Beijing and Shenyang*

Царски дворци на династиите Минг и Чјинг во Пекинг и Шенјанг
Пекинг (Забранет Град) во Шенјанг, Лаонинг (Дворец Мукден) 1987, 2004 I, II, III, IV 439
Mausoleum of the First Qin Emperor*

Мавзолеј на првиот цар Чјин
Шјиан, Шенси 1987 I, III, IV, VI 441
Mogao Caves*

Пештери Могао
Дунхуанг, Гансу 1987 I, II, III, IV, V, VI 440
Планинска покраина Таишан *† Таиан, Шандонг 1987 I, II, III, IV, V, VI, VII 437
Peking Man Site at Zhoukoudian*

Џоукоудиан - наоѓалиште на пекиншкиот човек
Пекинг 1987 III, VI 449
Great Wall*

Кинески ѕид
Северна Кина 1987 I, II, III, IV, VI 438
Mount Huangshan*†

Планински венец Хуангшан
Хуангшан (место), Анхуи 1990 II, VII, X 547
Huanglong Scenic and Historic Interest Area †

Хуанлонг
Околија Сонгпан, Сечуан 1992 VII 638
Jiuzhaigou Valley Scenic and Historic Interest Area †

Џјуиџаигоу
Околија Џјуиџаигоу, Сичуан 1992 VII 637
Wulingyuan Scenic and Historic Interest Area †

Вулингјуан
Џангџјаџје, Хунан 1992 VII 640
Historic Ensemble of the Potala Palace, including the Jokhang Temple and Norbulingka*

Историскиот комплекс на дворецот Потала, вклучувајќи ги храмот Јоканг и дворецот Норбулинк
Ласа, Тибет 1994, 2000, 2001 I, IV, VI 707
Ancient Building Complex in the Wudang Mountains *

Таоистички светилишта во планините Вуданг
Хубеи 1994 I, II, VI 705
Chengde Mountain Resort and its Outlying Temples in Chengde *

Летна резиденција Ченгде и храмови во Ченгде
Ченгде, Хебеи 1994 II, IV 703
Temple and Cemetery of Confucius and the Kong Family Mansion in Qufu *

Храм и Конфуциева гробница во Чјуфу
Чјуфу, Шандонг 1994 I, IV, VI 704
Mount Emei Scenic Area, including Leshan Giant Buddha Scenic Area *†

Планина Емеи Шан и Голем Буда во Лешан
Емеишан (место) и Лешан, Сичуан 1996 IV, VI, X 779
Lushan National Park *

Народен парк Лушан
Околија Лушан, Џјангшји 1996 II, III, IV, VI 778
Ancient City of Pingyao *

Стар град Пингјао
Околија Пингјао, Шаншји 1997 II, III, IV 812
The Classical Gardens in Suzhou *

Класични градини во Суџоу
Суџоу, Џјангсу 1997, 2000 I, II, III, IV, V 813
Old Town of Lijiang *

Стар градд Лиџјианг
Лиџјианг, Јунан 1997 II, IV, V 811
Summer Palace *

Летен дворец во Пекинг
Пекинг 1998 I, II, III 880
The Temple of Heaven *

Небески храм со царски жртвеник во Пекинг
Пекинг 1998 I, II, III 881
Dazu Rock Carvings *

Скулптури во карпите во Даѕу
Околија Даѕу, Чонгшјинг 1999 I, II, III 912
Mount Wuyi *†

Планини Вуји
Фуџјиан, Џјангшји 1999 III, VI, VII, X 911
Ancient Villages in Southern Anhui – Xidi and Hongcun *

Древни села Шјиди и Хонгцун на југот на покраината Анхуи
Околија Ји, Анхуи 2000 III, IV, V 1002
Imperial Tombs of the Ming and Qing Dynasties, including the Ming tombs and the Ming Xiaoling Mausoleum *

Царски гробници на династиите Минг и Чјинг, вклучително гробниците Минг и мавзолејот Минг Шјаолинг
Пекинг и Нанџјинг, Џјангсу 2000, 2003, 2004 III, IV, V 1004
Longmen Grottoes *

Пештери Лонгмен
Луоџјанг, Хенан 2000 I, II, III 1003
Mount Qingcheng and the Dujiangyan Irrigation System *

Планина Чјинченг и Систем за наводнување Дуџјиангјан
Дуџјиангјан (место), Сечуан 2000 II, IV, VI 1001
Yungang Grottoes *

Пештери Јунганг
Датонг, Шаншји 2001 I, II, III, IV 1039
Three Parallel Rivers of Yunnan Protected Areas †

Заштитени подрачја Три Напоредни Реки во Јунан
Јунан 2003 VII, VIII, IX, X 1083
Capital Cities and Tombs of the Ancient Koguryo Kingdom *

Престолнини и гробоови на древното Кралство Когурјо
Џјиан, Џилин 2004 I, II, III, IV, V 1135
Historic Centre of Macau *

Историски центар на Макао
Макао 2005 II, III, IV, VI 1110
Yinxu *

Археолошко наоѓалиште Јиншју
Анјанг, Хенан 2006 II, III, IV, VI 1114
Sichuan Giant Panda Sanctuaries †

Природен резерват за панди во Сечуан
Сичуан 2006 X 1213
Kaiping Diaolou and Villages *

Диаолоу и села во Каипинг
Каипинг, Гуангдонг 2007 II, III, IV 1112
South China Karst †

Јужнокинески Карст
Јунан, Гуиџоу, Чонгчинг во Гуангшји 2007, 2014 VII, VIII 1248
Fujian Tulou *

Тулоу во Фуџјиан
Фуџјиан 2008 III, IV, V 1113
Sanqingshan †

Народен парк Санчингшан
Околија Јушан, Џјангшји 2008 VII 1292
Mount Wutai *

Планина Вутаи
Околија Вутаи, Шаншји 2009 II, III, IV, VI 1279
Historic Monuments of Dengfeng in The Centre of Heaven and Earth *

Историски центар Денгфенг во Средиштето на Небесата и Земјата
Денгфенг, Хенан 2010 III, VI 1305
China Danxia †

Предели Даншјиа
Хунан, Гуангдонг, Фуџјиан, Џјангшји, Џеџјанг и Гуиџоу 2010 VII, VIII, IX, X 1335
West Lake Cultural Landscape of Hangzhou *

Културен предел на Западното Езеро кај Хангџоу
Хангџоу, Џеџјанг 2011 II, III, VI 1334
Site of Xanadu, Inner Mongolia *

Археолошко наоѓалиште Шангду
Џенглан банер, Шилингол лига, Внатрешна Монголија 2012 II, III, IV, VI 1389
Chengjiang Fossil Site †

Фосилно наоѓалиште Ченгџјанг
Околија Ченгџјанг, Јунан 2012 VIII 1388
Xinjiang Tianshan †

Тиан Шан
Шинџјанг 2013 VII, IX 1414
Cultural Landscape of Honghe Hani Rice Terraces *

Културен предел на Оризови тераси на Ханите во Хонгхе
Околија Јуанјанг, Јунан 2013 III, V 1111
Silk Roads: the Routes Network of Chang'an-Tianshan Corridor *

Патот на свилата во планините Тианшан
[[Податотека:Dayanta_Gisela-Brantl_01.JPG| Луоџјанг, Лингбао во Хенан; Шјен, околија Бин и Ченггу во Шааншји; Таншуи, Јонџјинг, Дунхуанг и Аншји во Гансу; Турпан, Џјимсар и Куча во Шјинџјанг 2014 II, III, IV, VI 1442
Grand Canal *

Голем Канал (Царски Канал)
Пекинг, Тианџјин, Хебеи, Шандонг, Џјангсу, Џеџјанг, Анхуи иn Хенан 2014 I, III, IV, VI 1443
Tusi Sites *

Остатоци од тусиски населби
Хунан, Хубеи и Гуиџоу 2015 II, III 1474
Zuojiang Huashan Rock Art Cultural Landscape *

Хуашански слики на карпи
Гуангшји 2016 III, VI 1508
Hubei Shennongjia †

Шенонгџјиа
Хубеи 2016 IX, X 1509
Qinghai Hoh Xil †

Чјингхаи Хох Шјил
Чингхаи 2017 VII, X 1540
Kulangsu: a Historic International Settlement *

Кулангсу: историска меѓународна населба
Шјиамен, Фуџјиан 2017 II, IV 1541
Фанџјингшан Тонгрен, Гуиџоу 2018 X 1559
Archaeological Ruins of Liangzhu City *

Археолошки остатоци од градот Лиангџу
Хангџоу и околијата Дечинг, Џеџјанг 2019 III, IV 1592
Migratory Bird Sanctuaries along the Coast of Yellow Sea-Bohai Gulf of China (Phase I)†

Засолништа за птици преселници долж брегот на Жолтото Море - Бохајски Залив во Кина (1. фаза)
Јанченг, Џјангсу 2019 X 1606
Quanzhou: Emporium of the World in Song-Yuan China [zh] Чјуанџоу, Фуџјиан 2021 IV 1561
Cultural Landscape of Old Tea Forests of the Jingmai Mountain in Pu’er Јунан 2023 III, V 1665

Надворешни врски[уреди | уреди извор]