Прејди на содржината

Список на градови во Парагвај

Од Википедија — слободната енциклопедија

Градовите во Парагвај се најголемите населени места во државата. Најголем град во државата е главниот град Асунсион.

Градови[уреди | уреди извор]

Карта на градови во Парагвај
Асунсион
Сиудад дел Есте
Енкарнасион

Оваа табела ги зема предвид сите градови во Парагвај со над 10.000 жители.

Градови во Парагвај
ранг град население департман
попис 1982 попис 1992 попис 2002 проценка за 2006
1. Асунсион 454.881 500.938 513.399 507.574 Дистрито капитал
2. Сиудад дел Есте 49.423 133.881 223.350 273.755 Алто Парана
3. Сан Лоренсо 74.552 133.395 202.745 236.594 Централен департман
4. Луке 25.896 84.877 170.433 224.438 Централен департман
5. Капијата 4.456 83.773 154.469 215.201 Централен департман
6. Ламбаре 67.168 99.572 119.984 128.324 Централен департман
7. Фернандо де ла Мора 66.597 95.072 114.332 121.941 Централен департман
8. Лимпио 3.288 26.177 71.744 105.824 Централен департман
9. Њемби 2.556 26.999 71.260 103.818 Централен департман
10. Енкарнасион 29.090 56.261 69.769 76.671 Итапуа
11. Маријано Роке Алонсо 2.681 39.289 64.807 74.484 Централен департман
12. Итаугва 5.382 13.910 47.596 72.162 Централен департман
13. Педро Хуан Кабалјеро 37.240 53.566 64.153 68.480 Амамбај
14. Вилја Елиса 6.784 29.796 52.210 68.423 Централен департман
15. Сан Антонио 5.320 7.371 37.504 63.808 Централен департман
16. Ернандаријас 11.139 28.180 47.433 58.616 Ало Парана
17. Пресиденте Франко 12.637 31.825 47.589 56.613 Алто Парана
18. Кагвазу 19.592 38.220 50.329 56.302 Кагвазу
19. Коронел Овиедо 21.913 38.316 47.890 52.395 Кагвазу
20. Консепсион 22.957 35.276 45.068 49.128 Консепсион
21. Вилјамарка 21.118 27.818 38.151 42.185 Гваира
22. Пилар 13.084 19.121 24.096 26.016 Њембуку
23. Какупе 9.151 12.382 19.432 22.505 Кордиљера
24. Минга Гвазу н.п. 8.914 15.163 18.909 Алто Парана
25. Ита 9.311 14.259 17.413 18.784 Централен департман
26. Вилја Ајес 7.195 11.859 15.466 17.145 Пресиденте Ајес
27. Сан Естанислао 5.544 9.132 13.291 15.256 Сан Педро
28. Сан Игнасио 7.071 11.580 13.680 14.632 Мисионес
29. Санта Рита н.п. 2.865 8.830 13.032 Алто Парана
30. Ајолес 2.935 9.143 11.137 12.360 Мисионес
31. Доктор Еулохио Естигарибија 2.679 5.755 9.902 12.159 Кагвазу
32. Арегва 5.177 6.374 10.045 11.638 Централен департман
33. Куругвати 2.316 6.264 9.641 11.605 Каниндеју
34. Вилјета 5.250 7.439 10.160 11.320 Централен департман
35. Сан Хуан Баутиста 6.839 8.127 10.339 11.136 Мисионес
36. Оркета 4.504 8.252 9.913 10.728 Консепсион
37. Пирибебуј 5.920 7.397 9.690 10.557 Кордиљера
38. Парагвари 6.592 7.269 9.508 10.276 Парагвари
39. Коронел Богадо 5.158 7.214 9.203 10.038 Итапуа
40. Тобати 5.711 9.014 9.688 10.026 Кордиљера

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]