Сетебос (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Сетебос
Слика од откривањето на Сетебос (заокружен)
Откривање
Откривач
Откриено18 Јули 1999
Орбитални особености
Главна орбита полупречник
17,418,000 km[1][2]
Занесеност0.5914[2]
2225.21 дена
Наклон158° (до еклиптиката)[1]
Месечина наУран
Физички особености
Среден полупречник
24 km (проценка)[3]
~7200 km² (проценка)
Зафатнина~58,000 km³ (проценка)
Маса~7.5×1016 кг (проценка)
Средна густина
~1.3 g/cm³ (претпоставена)
~0.0063 m/s² (проценка)
~0.0204 km/s (проценка)
?
?
Албедо0.04 (проценка)[3]
Температура~65 K (проценка)

Сетебос е еден од најоддалечените повратни неправилни сателити на Уран .Откриен бил на 18 јули 1999 година од Џон Ј. Кавеларс. и привремено бил означен како S/1999 U 1.[4]

Анимација од слики направени при неговото откривање направени во јули 1999 година

Потврден како Уран XIX, овој сателит е именуван е по богот од Калибан и Сикоракс во драмата од Вилијам Шекспир - „Бура .

Орбиталните параметри наведуваат дека можеби припаѓа на истото динамично јато како и Сикоракс и Просперо, што укажува на тоа дека имаат заедничко потекло.[5] Но, ваквото стојалиште не се совпаѓа со неговите забележани бои. Сателитот кога е осветлен има неутрална (сива) боја (боен показател BV=0,77, RV=0,35), [6] слична на Просперо, но различна од Сикоракс (кој е светло црвен).

Кратерот на Умбриел е исто така наречен по Сетебос, но се пишува поинаку како Сетибос.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 Sheppard, Jewitt & Kleyna 2005, стр. 523, Table 3.
  2. 2,0 2,1 Yeomans, Donald K. (2007-06-28). „Planetary Satellite Mean Orbital Parameters“. JPL/NASA. Посетено на 2008-01-19.
  3. 3,0 3,1 Sheppard, Jewitt & Kleyna 2005, стр. 523, Table 3 ... ri (km) ... 24 ... i Radius of satellite assuming a geometric albedo of 0.04.
  4. Gladman, B. J.; Kavelaars, J. J.; Holman, M. J., Petit, J.-M.; Scholl, H.; Nicholson, P. D.; and Burns, J. A.; The Discovery of Uranus XIX, XX, and XXI, Icarus, 147 (2000), pp. 320–324
  5. Grav, Tommy; Holman, Matthew J.; Gladman, Brett J.; and Aksnes, Kaare; Photometric survey of the irregular satellites, Icarus, 166, (2003), pp. 33–45. arXiv:astro-ph/0301016
  6. Grav, Holman & Fraser 2004.