Тринкуло (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Тринкуло (месечина)
Податотека:Trinculo discovery.jpg
Тринкуло (заокружено) снимен со Многу голем телескоп на 3 септември 2002 година. Светлиот сјај лево е од Уран, преекспониран надвор од рамката.
Откривање
Откривач
Откриено13 август 2001 година
Ознаки
Изговор/ˈtrɪŋkjʊl/
Орбитални особености
Главна орбита полупречник
8,504,000 kм
Занесеност0.2200
749.24 д
Наклон167.001°(до локалниот Лаплас авион)
Месечина наУран
Физички особености
Среден полупречник
9 km (проценка)
~1,000 km (проценка)
Зафатнина~3,000 km (проценка)
Маса~3.9×1015 (проценка)
Средна густина
~1.3 g/cm (се претпоставува)
~0.0021 m/s (проценка)
~0.007 km/s (проценка)
?
?
Албедо0.04 (се претпоставува)'
Температура~65 K (проценка)

Тринкуло (месечина) — ретроградна неправилна месечина на Уран. Била откриена од група астрономи предводена од Холман на 13 август 2001 година и ја добила привремена ознака S/2001 U 1.[1]

Потврдено како „Уран XXI“, го добил името по пијаниот шестер Тринкуло во драмата на Вилијам Шекспир The Tempest . Тринкуло е најмалата од 27-те месечини на Уран и е широка приближно само 18 км и е приближно колку Островот Менхетен.

Animation of Trinculo's orbit around Uranus.
       Уран  ·        Сикоракс ·        Франциско  ·        Калибан ·        Стефано  ·        Транкуло

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]