Франциско (месечина)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Франциско (месечина)
Откривање
Откривач
Откриено13 август 2001 година (потврдено во 2003 година)
Ознаки
Изговор/frænˈsɪsk/
Орбитални особености
Главна орбита полупречник
4,276,000 км
Занесеност0.1459
266.56 д
Наклон145° (до еклиптиката)
Месечина наУран
Физички особености
Среден полупречник
11 км (проценка)
~1,500 kм (проценка)
Зафатнина~6,000 kм (проценка)
Маса~7.2×1015 кг (проценка)
Средна густина
~1.3 g/cm (проценка)
~0.0025 m/s (проценка)
~0.0094 km/s (проценка)
?
?
Албедо0.04 (проценка)
Температура~65 K (проценка)

Франциско (месечина)е највнатрешната неправилна месечина на Уран[1].

Франциско (месечина) е откриена од Метју Џ. Холман, и сор. и Брет Џеј Гладман, и др.. во 2003 година од слики направени во 2001 година и му била дадена привремена ознака С/2001 U 3.

Потврдено како „Уран XXII“ го добило името по Вилијам Шекспир - Бура.

Анимација на орбитата на Франциско околу Уран.
       Уран
       Сикоракс
       Франциско
       Калибан
       Стефано
       Тринкуло

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]