Прејди на содржината

Правилна месечина

Од Википедија — слободната енциклопедија

Правилна месечинамесечина која следи релативно блиска и напредна орбита со мала наклонетост и занесеност. Се смета дека настанале во орбита околу нивното главно тело, наспроти неправилните месечини, кои се зафатени.

Постојат барем 57 правилни месечини на осумте планети: една на Земјата, осум на Јупитер, 23 именувани месечини на Сатурн (не броејќи ги илјадниците месечинки), 18 на Уран, и 7 мали правилни месечини на Нептун (најголемата од нив, Тритон, е зафатена). Се смета дека петте месечини на Плуон и двете на Хаумеја се образувале во орбита околу тие џуџести планети од отпадот создаден со гигантски судири.

Поврзано[уреди | уреди извор]