Поглавје XIII од Повелбата на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема:

Поглавје XIII од Повелбата на Обединетите нации се занимава со Советот за старателство на ООН . Тоа им гарантира на секоја од петте постојани членки на Советот за безбедност на ООН место во советот (иако без вето), како и на оние кои управуваат со земји од доверба и колку што е потребно други членови избрани од Генералното собрание на ООН, за да има еднаков број на држави кои управуваат со доверба и кои не управуваат со доверба на Советот за старателство. Од Советот за старателство се бара да поднесува годишен извештај до UNGA за секоја територија на доверба. Бидејќи сите територии достигнале независност, Советот за старателство денес е во мирување. Имало предлози да се трансформира во старателски совет на глобалните општини (т.е. животната средина), иако Кофи Анан препорачал целосно да се укине во својот извештај „ Во поголема слобода“ .