Преамбула на Повелбата на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Печат од 1965 година на Обединетите нации со Преамбула на Повелбата

Преамбулата на Повелбата на Обединетите нации е преамбула на Повелбата на Обединетите нации од 1945 година.

Историја[уреди | уреди извор]

Јан Смутс од Јужна Африка првично ги напишал воведните редови на Преамбулата како: „Високите договорни страни, решени да спречат повторување на братоубиствените судири кои двапати во нашата генерација им донесоа неизречена тага и загуба на човештвото ...“ што би било слично на воведните редови на Пактот на Лигата на нациите . После значителниот аргумент на Конференцијата на Обединетите нации за меѓународна организација, што се одржал во Сан Франциско, Вирџинија Гилдерслив од САД била успешна во промената и скратувањето на Преамбулата, по приложениот голем дел од оригиналниот текст на Сматс.[1][2]

Воведната фраза „Ние, народите на Обединетите нации ..“, одекнувајќи ја онаа на Уставот на САД, била предложена од американскиот конгресмен и делегат на конференцијата Сол Блум .[2] Преамбулантната фраза „ <i>Во поголема слобода</i> “ станала наслов на предлогот за реформа на ООН од страна на седмиот генерален секретар, Кофи Анан .

Текст[уреди | уреди извор]

Преамбулата гласи на следниов начин:[3]

"Ние, народите од Обединетите Нации одлучивме: „Ние, народите на Обединетите нации - цврсто одлучени да ги заштитиме идните родови од бичот на војната, која двапати во нашето време на живеење му донесе неискажливо страдање на човештвото, одново да ги зацврстиме нашите верувања во темелните правана човекот, во достоинството и во вредноста на човечката личност, во рамноправноста меѓу мажот и жената како и на сите нации, големи или мали, и да создадеме услови во кои ќе може да се одржи правдата и почитувањето на обврските кои произлегуваат од договори и други извори на меѓународно право и да го поддржиме социјалниот напредок и подобриот животен стандард во поголема слобода, и за овие цели: Да бидеме толерантни и да живееме заедно во мир, како добри соседи, и да ја обединиме нашата сила за да ги одржиме меѓународниот мир и безбедност, да прифаќаме начела и да воведуваме постапки, коишто гарантираат дека оружената сила ќе биде наменета само во заеднички интерес, и дека ќе ги користиме меѓународните институции за да го поддржиме економскиот и социјалниот напредок на сите народи - одлучивме заеднички да влијаеме во нашиот напор за постигнување на овие цели. Според тоа, нашите влади, преку нивните ополномоштени претставниците кои се собрани во град Сан Франциско, се согласија со Повелбата на Обединетите Нации и притоа формираат меѓународна организација која ќе биде позната како Обединетите Нации."

Иако преамбулата е вграден дел од Повелбата, таа не ги поставува правата и обврските на земјите членки, Туку нејзината улога е да служи како толкувач на одредбите на Повелбата преку нагласување на некои од суштинските мотиви на основачите на организацијата.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Rosalind Rosenberg (Summer 2001). „Virginia Gildersleeve: Opening the Gates (Living Legacies)“. Наводот journal бара |journal= (help)
  2. 2,0 2,1 Schlesinger, Stephen E. (2004). Act of Creation: The Founding of the United Nations: A Story of Superpowers, Secret Agents, Wartime Allies and Enemies, and Their Quest for a Peaceful World. Cambridge, MA: Westview, Perseus Books Group. стр. 236–7. ISBN 0-8133-3275-3.
  3. „Preamble“. United Nations. Посетено на 2018-02-17.