Поглавје IX од Повелбата на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поглавје IX од Повелбата на Обединетите нации се занимава со меѓународна економска и социјална соработка. Член 55 ја рефлектира филозофијата на ООН дека треба да се направат напори за да се влијае на основните причини за војната:

Со цел создавање услови на стабилност и благосостојба кои се неопходни за мирни и пријателски односи меѓу народите засновани на почитување на принципот на еднакви права и самоопределување на народите, Обединетите нации ќе промовираат:
а. повисоки стандарди на живеење, целосно вработување и услови за економски и социјален напредок и развој;
б. решенија за меѓународни економски, социјални, здравствени и сродни проблеми; и меѓународна културна и образовна соработка; и
в. универзално почитување и почитување на човековите права и основните слободи за сите, без разлика на раса, пол, јазик или религија.

Членот 56 од членовите бара „да преземат заеднички и одделни активности во соработка со Организацијата за постигнување на целите утврдени во член 55“. Со оглед на различните социоекономски филозофии и системи напредни од блоковите предводени од САД и Советскиот Сојуз, ова петсавувало амбициозна цел во минатото. УНЕСКО и слични специјализирани агенции биле ставени под капата на ООН во согласност со одредбите на ова поглавје. Поглавје IX е аналогно на членот 23 од Пактот на Лигата на нациите, иако во Повелбата на ООН не се споменуваат опиум и други опасни лекови.

Користена литература[уреди | уреди извор]

Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема: