Поглавје III од Повелбата на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поглавје III од Повелбата на Обединетите нации ги утврдува главните органи на Обединетите нации и објавува политика за полова недискриминација на Обединетите нации.

Член 7[уреди | уреди извор]

Тие се наведени во истиот редослед како поглавјата со детали за нивниот состав, функции и овластувања се појавуваат во Повелбата. Поставувањето на Генералното собрание на прво место на списокот веројатно се должи на намерата на основачите на Генералното Собрание да биде „првата гранка“ или јадрото на системот на ООН. Поглавјето III ги утврдува следните органи:

Член 8[уреди | уреди извор]

Дополнително, Поглавје III одобрува формирање помошни тела на овие органи, кои обично се исто така овластени во поглавјата што се однесуваат на тие главни органи. Поглавје III, исто така, има одредба за еднакви можности што забранува „ограничувања на подобноста на мажите и жените да учествуваат во какво било својство и под услови на еднаквост во нејзините главни и помошни органи“. Поглавје III воспоставува посложена организациска структура од членот 2 на Пактот на Друштвото на народите, кој едноставно предвидувал: „Дејството на Лигата според овој пакт ќе се изврши преку инструменталитетот на Собранието и на Советот, со постојан Секретаријат “, воспоставување систем со три органи за разлика од систем со шест органи.

Наводи[уреди | уреди извор]

„Charter of the United Nations, Chapter III: Organs“. Посетено на 2020-09-05.