Поглавје XVII од Повелбата на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема:

Поглавје XVII од Повелбата на Обединетите нации се однесува на преодните безбедносни аранжмани поврзани со Втората светска војна, кои се приближувале кон крајот на времето на објавување на Повелбата. Со исклучок на одредбите за мир и безбедност на Повелбата, тоа им овозможило на земјите-членки да продолжат да ги напаѓаат Јапонија и другите непријателски држави до крајот на војната.