Поглавје II од Повелбата на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија

Поглавје II од Повелбата на Обединетите нации се однесува на членството во организацијата на Обединетите нации (ООН). Членството е отворено за првичните потписници и „сите други мирољубиви држави“ кои ги прифаќаат условите и обврските утврдени во Повелбата на ООН и „според проценката на Организацијата, се способни и подготвени да ги извршуваат овие обврски“. Според Поглавје II од Повелбата на ООН, за да биде примена во ООН, една земја мора прво да биде препорачана од Советот за безбедност на ООН, а потоа да биде одобрена со гласање на Генералното собрание на ООН . Покрај тоа, на приемот не смее да се спротивстави ниту една од петте постојани членки на Советот за безбедност на ООН ( Кина, Франција, Русија, Велика Британија и САД), понекогаш именувани како постојана петорка или P5.

Приемот во членство во ООН се смета за важен показател за суверенитетот и легитимната државност, особено за микродржавите . Некои држави имаат влади кои неофицијално се признаваат како независни, како што е Тајван, но не биле примени во ООН поради вето од член на P5. За време на Студената војна, Соединетите Американски Држави и Советскиот Сојуз не дозволувале прием на соперничките блокови во ООН. Кога почнале да ги пуштаат тие земји да се приклучат, тоа довело до период на големо проширување на членството во ООН, особено што бројот на колонии што се здобиле со независност се зголемил.

Поглавје II, исто така, предвидува суспендирање и протерување на земјите-членки и враќање на правата од страна на Генералното собрание на ООН по препорака на Советот за безбедност на ООН. Тајван ја довел во прашање законитоста на Резолуцијата 2758 на Генералното собрание на ООН, со која Кина се прогласила за легитимен носител на кинеското седиште, бидејќи резолуцијата ја протерала тајванската делегација без препорака иницирана од Советот за безбедност на ООН (чиј член бил и Тајван). Во 2005 година, Израел повикал Иран да биде протеран од ООН врз основа на позицијата дека Иран „упорно ги кршел“ принципите на Повелбата на ООН повикувајќи на уништување на Израел, исполнувајќи ги на тој начин критериумите за протерување дефинирани во Поглавје II, член 6.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Israel urges UN to exclude Iran, BBC News, 27 October 2005.