Поглавје X од Повелбата на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија

Предлошка:Expert-subject

Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема:

Поглавје X од Повелбата на Обединетите нации се занимава со Економскиот и социјалниот совет на ООН . Првично, членот 61 предвидувал дека ECOSOC ќе се состои од 18 члена, но во 1965 година Повелбата била изменета за да се прошири ECOSOC на 27 члена, пред да биде изменета и да вклучува 54 во 1971 година. Членовите на ECOSOC се избираат од Генералното собрание на ООН со застапени тригодишни мандати и имаат право на непосреден реизбор. Ова им овозможува на земјите како САД да бидат де факто постојани членки. Член 62 го овластува ECOSOC да „прави или иницира студии и извештаи во врска со меѓународните економски, социјални, културни, образовни, здравствени и сродни работи“ и да дава препораки „да промовираат почитување на човековите права и основните слободи за сите " Тој може да подготви нацрт конвенции и да повика конференции – овие се вклучени, како на пример од 1961 година кога била свикана Единствената конвенција за опојни дроги . Членот 64 му дава на ECOSOC истовремена моќ, заедно со Генералното собрание на ООН, да прима извештаи од специјализирани агенции, под услов предметот да е во надлежност на ECOSOC. Членот 68 го овластува да „формира комисии на економски и социјални полиња и за унапредување на човековите права“.

Член 71[уреди | уреди извор]

Членот 71 претставува основа за доделување на советодавен статус на невладините организации . Имало претставници на 1.200 доброволни организации присутни на основачката конференција на Обединетите нации во Сан Франциско во 1945 година, и овој напис обезбедил механизам за континуирано вклучување.