Поглавје XII од Повелбата на Обединетите нации

Од Википедија — слободната енциклопедија
Викиизвор на англиски јазик содржи текст на тема:

Поглавје XII од Повелбата на Обединетите нации се занимава со меѓународниот систем на старателство. Со тоа се реафирмираат двојните цели споменати во Поглавје XI за „промовирање на политичкиот, економскиот, социјалниот и образовниот напредок на жителите на доверливите територии и нивниот прогресивен развој кон самоуправување или независност“. Исто така, предвидува системот на старателство да се однесува на:

  • територии што сега се држат под мандат;
  • територии што можат да бидат одделени од непријателските држави како резултат на Втората светска војна ; и
  • територии доброволно ставени под системот од државите одговорни за нивната администрација.

Апликацијата не е автоматска, но системот на старателство не е наметнат од Повелбата на која било територија. Неговата примена е оставена на следните договори меѓу директно засегнатите држави. Иако денес нема администрирани територии под овој систем, една земја теоретски може да стави една од своите територии под системот на старателство. Во членовите 82-85 се повикуваат на „стратешките области“ на териториите.

Системот за старателство не се однесува на териториите кои станале членки на Обединетите нации, само меѓу оние со суверена еднаквост.

Наводи[уреди | уреди извор]