Бадембалари

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Петочна Вода)

Бадембалари — една од најстарите населби во Битола, во неа се наоѓаат улиците:

  • 5та или Мордо Нахмијаз - Лазо
  • 6та или Трајче Магловски
  • 7ма или Видан Јанакиевски
  • 8ма или Никола Ѓоргиевски - Никлец
  • 9та или Атанас Трпчевски - Таше
  • 10та или Јорго Костовски
  • 11та или Димитар Тодоровски

На запад граничи со населбата Девејани, а на исток со населбата Баир. Оваа населба претставувала еден од поелитните делови во градот во периодот на Османлиското Царство.

Во минатото неколку чистокрвни фамилии имале официјални резиденции во оваа населба, кон крајот на XX век, повеќето од нив се дислоцирани со оглед на фактот што настанало мешање на стратумите и класите во оваа населба. Денес, само една чистокрвна лоза има регистрирана резиденција во оваа населба.