Баир

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Населбата Баир претставува една од најголемите населби во Битола. Се простира од ул. "Девејани" и Црн Мост на запад, ул. "Илинденска" на југ, до ОУ "Тодор Ангелевски" на исток. Во оваа населба се вклучени над 30 улици, тука има и две основни училишта: ОУ "Ѓорги Сугарев" и ЦОУ „Тодор Ангелевски“. Се проценува дека бројот на населението изнесува 5.500 од кои најбројни се Македонците и Ромите (кои живеат претежно на улиците "Козјак" и "Караорман"). Исто така, тука се наоѓа стариот патен правец кој ја поврзува Битола со Охрид, легендарниот крај Кркардаш со манастирите Св 40 маченици и Св Архангел Михаил, едно од најстарите дрвја во Битола, "Чинарот" [1], како и старите Турски Бањи.

Улици во населба Баир:

 • Бихаќ
 • Борис Стрезов
 • Букова Шума
 • Ваташа
 • Дебарска
 • Димитар Влахов
 • Ѓорги Сугарев
 • Иван Цанкар
 • Илинденска (дел)
 • Истра
 • Јаинци
 • Јајце

 • Јане Сандански
 • Јордан Пиперката
 • Караорман
 • Козјак
 • Кордун
 • Кузман Шапкарев
 • Љубојно
 • Мачва
 • Мирче Ацев
 • Мукос
 • Неготинска
 • Петар Делјан

 • Поречка
 • Работничка
 • Риечка
 • Смилевска
 • Струшка
 • Сутјеска
 • 101-ва
 • 102-ра
 • 103-та
 • Титово Ужице
 • Христијан Карпош
 • Широка

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Жанета Здравковска (2011-05-08). „ЏИНОВСКО ДРВО СО ПЕТ И ПОЛВЕКОВНА ИСТОРИЈА: Чинарот го посадила затвореничка“. Дневник. Посетено на 2013-01-14.